Λίνα Μενδώνη: Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση για την κήρυξη κτηρίων της ΠΥΡΚΑΛ ως νεώτερα μνημεία

Στο χρονικό της καθυστέρησης να κηρυχθούν νεωτέρα μνημεία, κτήρια του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, τονίζοντας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι γκρεμίζονται μνημεία, ενώ, ίσως δεν γνωρίζει  ότι  από τη στιγμή που ένα ακίνητο τελεί υπό χαρακτηρισμό, οποιαδήποτε ενέργεια επ’ αυτού, τελεί και υπό τον έλεγχο του Υπουργείο Πολιτισμού».

Αναφερόμενη στη διαδικασία υποβολής του φακέλου στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η Λίνα Μενδώνη   είπε ότι «η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, απέστειλε τον φάκελο της προτεινόμενης κήρυξης, ήδη από τις 30 Ιανουαρίου 2019, στην αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, του ΥΠΠΟΑ. Παρόλα αυτά,  το θέμα εισήχθη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, πέντε μήνες αργότερα, στις 6 Ιουνίου το 2019. Τότε αποφασίστηκε να γίνει αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019 και το θέμα επανεξετάστηκε, στις 27 Ιουνίου  2019. Η τότε  Υπουργός Πολιτισμού, υπέγραψε  τη σχετική Aπόφαση την τελευταία εργάσιμη ημέρα, πριν από τις εκλογές. Δηλαδή, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, ενώ είναι προφανές ότι γνώριζε πως δεν θα προλάβαινε το Εθνικό Τυπογραφείο να τυπώσει την Απόφαση και επομένως δεν ολοκληρωνόταν η διαδικασία. Αν ήθελε πραγματικά να κηρύξει τα κτήρια, δεν θα περίμενε πέντε μήνες για την εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».

Στη Δευτερολογία της, η Υπουργός απαρίθμησε κτήρια της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, τα οποία έχουν κηρυχθεί ως Νεώτερα Μνημεία τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Απόδειξη ότι το ΥΠΠΟΑ  προστατεύει στο ακέραιο την αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά και βιομηχανική κληρονομιά.

Διαβάστε Επίσης...

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
Επεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του Πεισιστράτειου Τείχους στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Castellucci Μυστήριο 11 MA, Μια καθηλωτική, βιωματική παράσταση, γεμάτη συμβολισμούς και αρχέγονα μυ...
Απάντηση, σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Χρήστου Δήμα
Tο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 ξεκινά την Κυριακή 27 Αυγούστου
«Ελευσίνα mon amour» έως 30/9 
Στην ιδιοκτησία του Δήμου Ελευσίνας θα περάσει ο ιστορικός «Κρόνος».
ΥΠΠΟ: Η ελληνική χειροτεχνία πολύτιμο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικός τομέας περιφερ...
«Παραδειγματικά Έργα Αναπλάσεων Οδών στους Πόλους της Πολιτιστικής Διαδρομής “Τριλογία της Αττικής” ...
Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher από τη ΔΥΠΑ για αγορά βιβλίων
Το «Ξηρόμερο/Dryland» είναι η καλλιτεχνική πρόταση που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale Arte...
Λ. Μενδώνη: Δεν υπάρχει πολιτισμός για τον πολιτισμό, αλλά για τον πολίτη την κοινότητα και την πόλη

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password