Παύλος Μαρινάκης: «ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για ‘το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο’».

Με αναφορά στην «ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για ‘το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο’» που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου όσο και τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη δημιουργία στη χώρα μας παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Και επεσήμανε ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται. «Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του υπουργού Παιδείας ακόμα και σε μικρής κλίμακας τροποποιήσεις των προϋπολογισμών ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους ειδικούς λογαριασμούς καινοτομίας και έρευνας», τόνισε και αναφέρθηκε επίσης στην ευελιξία που αποκτούν τα πανεπιστήμια ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, στην κατεύθυνση περισσοτέρων των 60 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, τη δημιουργία δυνατότητας χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ που θα αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές.”Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκ ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το ν/σ θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ακόμη ότι «η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου.
«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας», είπε ο κ. Μαρινάκης και ανέλυσε ορισμένα από αυτά.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
«Τα μέτρα αφορούν: τις λέσχες φιλάθλων, την ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με κάμερες, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων, τη ρήτρα παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και την δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε και τόνισε: «Το έχουμε πει ξανά, το κλείσιμο των γηπέδων δεν έγινε “για τους τύπους” αλλά ώστε, παράλληλα με την εν εξελίξει έρευνα της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, να μπορέσουν να εφαρμόσουν οι ΠΑΕ μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των φιλάθλων και την περιστολή των φαινομένων βίας στον επαγγελματικό αθλητισμό».
Αναφορά έκανε και στην παρουσίαση από τον υπουργό  Υγείας ,Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, «το οποίο αρχικά θα αποτελείται από 16 Κέντρα για την κάλυψη των αναγκών από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε προηγούμενο δημοσίευμα του Economist για την κατάταξη της χώρας μας πρώτης στη λίστα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για το 2023. Όπως είπε «μια ακόμα θετική είδηση αποτελεί ότι ξανά, ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως την ‘χώρα της χρονιάς’,  μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον εξ’ αιτίας των πολλαπλών κρίσεων αλλά και του ευμετάβλητου παγκόσμιου γίγνεσθαι όπως αυτό έχει επηρεαστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο».
«Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) κατέληξε σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης», ανέφερε ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, για την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την εξαίρεσή τους δηλαδή από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείματος. Επιπλέον ικανοποιήθηκαν ζητήματα για την ειδική πρόνοια των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους».
Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο».Και είπε: «Στην τελική απόφαση αποτυπώνονται πολλές από τις επιδιώξεις της Ελλάδας, κορυφαία μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει υποχρεωτικά να συνδράμουν την χώρα μας. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πλέον την απειλή που συνιστά η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, και αποκτά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της».
Καθώς και ότι «το νέο Σύμφωνο θα αποτελέσει καθοριστικό εργαλείο για τη διαχείριση  της Μετανάστευσης και του Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε επίσης στη λειτουργία της  πλατφόρμας pet.gov.gr, με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
Και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέροντας ότι «σήμερα, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 καταβάλλονται νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκατ. Euro, στους αγρότες των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας,  των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias”. Ο ΕΛΓΑ επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.Αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου».

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password