Ο Θόδωρος Λιβάνιος, για την κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων.

Ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει 3 στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να κλείσουν οι ιστορικές εκκρεμότητες με την απλή αναλογική, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται τις 31 Δεκεμβρίου, η οποία δεν ήταν «καθόλου βολική». Δεύτερος στόχος είναι η αλλαγή της οργανωτικής δομής των δήμων. Και ο τρίτος στόχος είναι η αξιολόγηση της ποιότητας των ΟΤΑ.
Όσον αφορά στο κομμάτι της επανεισόδου των δορυφορικών οντοτήτων πίσω στους δήμους, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν 488 νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κοινωφελείς επιχειρήσεις στους δήμους – χοντρικά 1,5 ανά δήμο. Υπάρχουν επίσης γύρω στις 600 σχολικές επιτροπές. «Στο πρώτο κομμάτι, που είναι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ο μέσος όρος προσωπικού σήμερα είναι 16 άτομα ανά οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στον ρόλο τους. Από την άλλη μεριά, στον κεντρικό δήμο υπάρχουν οικονομικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν και την εμπειρία και μπορούν άμεσα να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα το έργο τους. Αυτό είναι πολύ μεγάλη αλλαγή γιατί θα δώσει τη δυνατότητα και καλύτερες οικονομίες κλίμακας να γίνουν για παράδειγμα ενιαίοι διαγωνισμοί προμηθειών, αλλά την ίδια στιγμή θα αξιοποιηθεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση για τον έλεγχο των πεπραγμένων , παραδέχεται ότι η διαδικασία υπήρχε αλλά γινόταν μία φορά το χρόνο και είχε τη μορφή μονολόγου της δημοτικής αρχής. Αντίθετα, τώρα, αντίστοιχα με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής, θα γίνεται μία συνεδρίαση ανά δύο μήνες, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα στη δημοτική αρχή, η οποία θα μπορεί να προετοιμαστεί, να δώσει μία κατάλληλη απάντηση. «Ο ερωτώμενος θα έχει ένα τρίλεπτο – τετράλεπτο να αναπτύξει την ερώτησή του. Ο αντιδήμαρχος, ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του Οργανισμού θα απαντάει και ο ερωτώμενος θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην ερώτησή του, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για το κοινό. Να ξέρει ένα θέμα, πώς τοποθετείται στην δημόσια σφαίρα, ποια είναι η κριτική που ασκείται και ποια η απάντηση της δημοτικής αρχής» εξήγησε ο κ. Λιβάνιος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων και τη σύνδεσή τους με τη χρηματοδότηση των Δήμων. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή κρίσιμα δεδομένα για τη λειτουργία των δήμων δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως «Αυτή η πληροφορία δεν είναι συγκεντρωμένη διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, οπότε δίνουμε τη δυνατότητα με ανοικτά δεδομένα, με δημόσια δεδομένα να υπάρχουν πληροφορίες χρήσιμες, όπως τι δημοτικά τέλη πληρώνω, τι ποσοστό από τα απορρίμματα ανακυκλώνει ο Δήμος μου, πόσες παιδικές χαρές ανά χίλιους κατοίκους έχω, πόσους χώρους άθλησης έχω, πόσα γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα 5χ5, πόσες δομές για παιδιά και βρεφονηπιακούς σταθμούς έχω, πόσες έξυπνες διαβάσεις ΑΜΕΑ έχει ένας δήμος. Αυτά είναι χρήσιμα γιατί δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι ίδιοι οι δήμοι μέσω της πίεσης που θα ασκείται από τους κατοίκους της περιοχής. Θεωρούμε ότι η δημόσια λογοδοσία είναι κάτι το οποίο μπορεί να βελτιώσει την εικόνα των δήμων προς το ευρύ κοινό. Τώρα, από εκεί και πέρα, στόχος είναι αυτοί που έχουν τις καλές επιδόσεις να παίρνουν μία οικονομική επιβράβευση, ώστε να παρακινηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι να μπορέσουν να βελτιώσουν κι αυτοί τις επιδόσεις τους» ξεκαθάρισε.

Τέλος, κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε Επίσης...

Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και το...
LIVE-COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια...
Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitc-Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία!
Αναβάθμισε ο οίκος Fitch το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα
COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...
Πρωθυπουργός: Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στι...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023
Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Βουλή: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password