Πρόγραμμα Erasmus 2020-2021 Οι Γυναίκες ως Παράγοντες –Φορείς αλλαγής

Το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας συνεχίζει την παράδοση του στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτή την φορά με το καινούργιο πρόγραμμα Erasmus που ανέλαβε το σχολείο για την επόμενη διετία 2020-2022 με τίτλο «Women as Agents of Chance».

Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι η συμπερίληψη στην εκπαίδευση, η ενσωμάτωση καθώς και η εναντίωση απέναντι στις διακρίσεις φύλου.

Εταίροι στο πρόγραμμα αποτελούν τα σχολεία :

         

IES Mesa y López (Las Palmas de Gran Canaria) Ισπανία(Συντονιστικό σχολείο)
Berufsbildende Schule (Bad Dürkheim) Γερμανία
Agrupamento de Escolas Professor Abel Salazar ( Guimaraes), Πορτογαλία
Lycée Jacques Prévert (Nîmes), Γαλλία

Βασικός του στόχος είναι η  αναγνώριση της ύπαρξης των στερεότυπων αναφορικά με το φύλο και η ανάγκη εξάλειψης τους με τρόπο πρακτικό μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία πέρα από τη θεωρία.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος η ομάδα Erasmus του σχολείου έχει σχεδιάσει δράσεις που θα εστιάσουν στο ρόλο της γυναίκας μέσα στο πέρασμα των αιώνων, στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και στην αγορά εργασίας.

Το σχολείο θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς όπως είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα-Eleusis 2021, τον Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών Ελευσίνας, το Λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι», το Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης Άμασις κ.α.

Ήδη το σχολείο έχει επισκεφτεί την έκθεση της εικαστικού Ασπασίας Σταυροπούλου και έχει ξεναγηθεί από την ίδια την καλλιτέχνιδα. Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι μαθητές  συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας τα οποία αφορούσαν την προσέγγιση των γυναικείων μορφών μέσω της δημιουργικής γραφής. Επίσης προκηρύχτηκε για τους μαθητές του Γυμνασίου επετειακός Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Γραφής με θέμα, εκτός των άλλων, Γυναίκες στην επανάσταση του 1821.

Κάποιες από τις δράσεις που θα  ακολουθήσουν είναι:

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Φύλλο εργασίας για τις «σιωπηλές» γυναικείες μορφές της αρχαιότητας, φεμινιστική προσέγγιση του μύθου της Περσεφόνης.

Επίσκεψη στο Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών: Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα εκπονήσουν ερευνητικές εργασίες σχετικά με τις γυναίκες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες αλλά και με την απαρχές της γυναικείας εργασίας στην βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας.

Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι»: Εκπόνηση εργασιών σχετικά με τα εργόχειρα, τη γυναικεία λαϊκή τέχνη, καταγραφή δημοτικών τραγουδιών με θέμα τη γυναίκα και ανάδειξη του ρόλου της μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Κέντρο κακοποιημένης γυναίκας: Μέσα από συνεντεύξεις με εργαζόμενες του κέντρου θα γίνει μια απόπειρα να φωτιστεί το θέμα της κακοποίησης της γυναίκας.

Η ομάδα Erasmus του 3ου Γυμνασίου επέλεξε να επικεντρωθεί στην Ελευσίνα και να φωτίσει τη γυναικεία παρουσία σε αυτό τον τόπο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η διαδρομή ξεκινά από την Περσεφόνη και τις ιέρειες των Ελευσίνιων μυστηρίων, συνεχίζει με  τις γυναίκες που μιλούν μέσα από τα εργόχειρά τους, τις μαχήτριες της ζωής, γυναίκες του Πόντου και καταλήγει στη σύγχρονη γυναίκα  και τις διεκδικήσεις της.

Μέσα από το project αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες θα απομακρυνθούν από τα στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε θέματα ισότητας των φύλων και το σχολείο να γίνει τόπος αλλαγής των αντιλήψεων και προώθησης της ουσιαστικής ισότητας και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κανόνες δικαίου και την κοινή πολιτισμική κληρονομιά, εμπλουτισμένη από τη διαφορετικότητά της.

Διαβάστε Επίσης...

Νέα σελίδα για τον κινηματογράφο «Σινέ Ελευσίς».
Ένα μαγικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό φωτίζει την Ελευσίνα!
Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και το...
Ένα νέο skatepark στην Ελευσίνα από το Ίδρυμα Ωνάση
Επεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του Πεισιστράτειου Τείχους στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
ELEUSIS2023-Μήνυμα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Δήμος Ελευσίνας-Οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.
Δήμαρχος Ελευσίνας ο Γιώργος Γεωργόπουλος
Στο 10,7% έχει διαμορφωθεί μέχρι και τις 11:30 το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις αυτοδιοικητικ...
Ο εκλογικός «χάρτης» της Αττικής - Ποιοι δήμαρχοι εκλέχθηκαν ποιοι διεκδικούν την εκλογή τους
Ομιλία του Αργύρη Οικονόμου, την Παρασκευή 13 Οκτώβρη, στις 20.30, στο Παλαιό Δημαρχείο.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password