Η παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων 2020

Ο κορονοϊός και οι αναβολές των Φεστιβάλ παγκοσμίως λόγω πανδημίας έδωσαν την δυνατότητα στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 να ζητήσει εξάμηνη παράταση της έναρξης της για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αντί τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς, μια πρακτική που εφαρμόστηκε και για άλλες πόλεις. Η απάντηση αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα ενώ στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα η πενταμελής επιτροπή του Οργανισμού θα καταλήξει στο πρόσωπο του καλλιτεχνικού διευθυντή, αφού εξετάσει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων.

Τις παραπάνω ειδήσεις έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος των Αισχυλείων 2020 που ξεκινούν στις 24 Αυγούστου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με συναυλία της Φωτεινής Δάρρα.

Στις 26 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο η γλυπτική εγκατάσταση «Άνθρωποι στον χρόνο» της Ελευσίνιας εικαστικού Ασπασίας Σταυροπούλου. Μια γλυπτική σύνθεση με αφανείς ήρωες ανώνυμους εργάτες που τις ιστορίες τους ανακάλυψε η καλλιτέχνης μελετώντας το Μητρώο Εργαζομένων του «Σαπωνοποιείου Ελευσίνας».

Η άλλη εξέλιξη αφορά το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας το οποίο αλλάζει χωροθέτηση. Η ανέγερση του καινούργιου κτιρίου μεταφέρεται στο Παλαιό Ελαιουργείο αντί στο ακίνητο του ΒΟΤΡΥΣ (ΣΙΝΤΡΑ). Η ρύθμιση θεωρείται ευνοϊκή για τον δήμο Ελευσίνας και προβλέπεται στον πρόσφατο Νόμο για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη» είπε ο δήμαρχος «θεωρείται ζωτικής σημασίας για την πόλη μας διότι δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών ανέγερσης του νέου μουσείου που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μας στόχους. Χωρίς να αλλοιωθεί ο διαμορφωμένος χώρος των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται τα Αισχύλεια. Σύμφωνα μάλιστα, με τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και θα αντλήσει πόρους για την ανέγερση του μουσείου. Μ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε η πόλη σχετικά με την αποζημίωση της Εθνικής Τράπεζας, κατά το μέρος που της αναλογεί το Ελαιουργείο. Το υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί στην αγορά του Ελαιουργείου μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων».

Αισχύλεια 2020

Ο θεσμός των Αισχυλείων μπαίνει αυτό καλοκαίρι στην 40η διοργάνωση του, «χωρίς εκπτώσεις στο πρόγραμμα αλλά με μειωμένο εισιτήριο από τα 12 ευρώ στα 8 ευρώ». Οι εκδηλώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας Φώτης- Παναγιώτης Τατάκης, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εννέα συναυλίες με τους Σωκράτη Μάλαμα, Νατάσσα Μποφίλιου, Κώστα Μακεδόνα,Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά. Θεατρικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο – «Λυσιστράτη» , «Όρνιθες», το ΚΘΒΕ- «Όρνιθες» αλλά και Όρνθες – Η πολιτεία των πουλιών» για παιδιά από την oμάδα Παιδικές Σβούρες, την παράσταση για παιδιά «Ως την άκρη του κόσμου»της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την oμάδα C for Circus κ.α.

 

Διαβάστε Επίσης...

Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
Νέα σελίδα για τον κινηματογράφο «Σινέ Ελευσίς».
Ένα μαγικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό φωτίζει την Ελευσίνα!
Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και το...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
Ένα νέο skatepark στην Ελευσίνα από το Ίδρυμα Ωνάση
Επεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του Πεισιστράτειου Τείχους στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
ELEUSIS2023-Μήνυμα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Δήμος Ελευσίνας-Οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.
Δήμαρχος Ελευσίνας ο Γιώργος Γεωργόπουλος
Στο 10,7% έχει διαμορφωθεί μέχρι και τις 11:30 το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις αυτοδιοικητικ...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password