Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, ενώ από χθες, Δευτέρα (12/9) άνοιξε η σχετική πλατφόρμα

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για  τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού ενώ από χθες, Δευτέρα (12/9) άνοιξε η σχετική πλατφόρμα. Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, και άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό» τόνισε η κα Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή ενημέρωση.

Σχετικά με το αν θα χρειαστεί οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση να κάνουν και πέμπτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε ότι η ανοσία φθίνει μετά τους τρεις μήνες γι’ αυτό και πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, αυτά θα χορηγούνται μετά από τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση και παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τις τυχόν παρενέργειες διευκρίνισε ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί. Είναι ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας» είπε τονίζοντας να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό.

Για τους πλημμελώς εμβολιασμένους η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι «αυτοί θα πρέπει να λάβουν πρώτα με τα μονοδύναμα εμβόλια (δύο δόσεις) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα.

Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων διδύναμων εμβολίων είπε η κ. Θεοδωρίδου κάνοντας λόγο για σημαντική διεύρυνση των επιλογών.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Oμικρον– από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα θα λάβουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password