Βερολίνο-Ν. Δένδιας: Στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρόσφατη επίσκεψη στην Ουκρανία και διμερή θέματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης που θα έχει αργότερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δένδιας επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Ιστορικά η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και παίζει πάντα έναν ιδιαίτερα ενεργητικό ρόλο ώστε αυτή η προοπτική να πραγματοποιηθεί, διότι μόνο έτσι θα υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια», δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με την κυρία Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα ενημερώσει την ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα τεθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η κυρία Μπέρμποκ «και στην Αθήνα και στην Άγκυρα τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και με μια στέρεη ευρωπαϊκή θέση, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να έχει μια διαρκή ενημέρωση, όπως και οι άλλοι υπουργοί της ΕΕ, για το τι συμβαίνει στην περιοχή και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Αναλυτικά, η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου:

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να μετέχω εδώ στο Βερολίνο, εκ μέρους της Ελλάδας, στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως είναι γνωστό, ιστορικά, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και παίζει πάντοτε έναν ιδιαίτερα ενεργητικό ρόλο, ώστε αυτή η προοπτική να εκπληρωθεί. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια.

Από εκεί και πέρα, θα έχω μία διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, θα την ενημερώσω για την επίσκεψή μου προχθές στην Ουκρανία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα θίξουμε και τα διάφορα διμερή ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, θα δείτε την κα. Baerbock, τι περιμένετε σε σχέση με τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας; Τι περιμένετε από τη στάση της Γερμανίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι η κα. Baerbock, κατά την παρουσία της και στην Αθήνα, αλλά οφείλω να πω και στην Άγκυρα, τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και με μια στέρεη ευρωπαϊκή θέση, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Όμως, είναι απαραίτητο να έχει μια διαρκή ενημέρωση, όπως και όλοι οι άλλοι Υπουργοί της ΕΕ, για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Διαβάστε Επίσης...

Το EFSF ενέκρινε όγδοη μείωση του εντόκου περιθωρίου για την Ελλάδα, ύψους 122,5 εκατ. €
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα
Βουλή: Κατατέθηκε η διάταξη για το «δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές
Κώστας Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο
Το 6ο Podcast της ΝΔ, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Δική μας πυξίδα παραμένει η καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη
Γιάννης Οικονόμου: Εκφραστής, εμπνευστής και ηγέτης του «Τραμπισμού αλά γκρέκα» ο κ. Τσίπρας
ΝΔ: Ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό μας η πρωτόγνωρη επίθεση του κ. Βαρεμένου κατά της Άννας Καραμ...
Άκης Σκέρτσος: Τι διακυβεύεται σε λίγες εβδομάδες;
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα
Σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδριάζει στις 14:00 το υπουργικό συμβούλιο
Ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα - Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password