Η ΕΚΤ διατήρησε τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη

 Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη την Πέμπτη, αλλά επέλεξε να επιβραδύνει το ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το δ.σ της ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης στο επόμενο τρίμηνο, είπε την Πέμπτη, κάνοντας ένα συμβολικό βήμα προς την άρση της βοήθειας έκτακτης ανάγκης που ενίσχυσε την οικονομία του μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας έκτακτης αγοράς σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Τα τελευταία δύο τρίμηνα, η τράπεζα αγόρασε χρέος αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Δεν παρείχε αριθμητική καθοδήγηση για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά οι αναλυτές είχαν προβλέψει πριν από τη συνάντηση ότι οι αγορές θα μειωθούν μεταξύ 60 και 70 δισεκατομμυρίων ευρώ εκείνους τους μήνες.

Επισημαίνοντας την προσοχή των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, η τράπεζα διατήρησε επίσης μια μακροχρόνια δέσμευση για ενίσχυση των κινήτρων εάν οι αγορές στραφούν και οι συνθήκες χρηματοδότησης το απαιτούν.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η ΕΚΤ.

Η επιβράδυνση του ρυθμού στις αγορές ομολόγων έρχεται καθώς η ανάπτυξη υπερβαίνει τις προσδοκίες και το μπλοκ 19 χωρών αποδεικνύεται απροσδόκητα ανθεκτικό στην παραλλαγή  Delta, χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η φάση κρίσης της πανδημίας, η βασική προϋπόθεση του κινήτρου έκτακτης ανάγκης, τελειώνει, καθιστώντας δύσκολη την αιτιολόγηση κάθε επέκτασης του προγράμματος πέρα ​​από την ονομαστική ημερομηνία λήξης του Μαρτίου.

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται επίσης ότι η πρόωρη μείωση της στήριξης θα αναιρούσε τα έτη τόνωσης – μια επικίνδυνη προοπτική για την ΕΚΤ, η οποία ήδη αντιμετωπίζει έλλειμμα αξιοπιστίας μετά από σχεδόν μια δεκαετία υπονόμευσης του στόχου της για τον πληθωρισμό.

Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο

Με την απόφαση της Πέμπτης, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει αμετάβλητο στο -0,5%, το PEPP παραμένει σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάρτιο και οι αγορές στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) παραμένουν στα 20 δισ./μήνα.

πληθωρισμός, αν και τώρα σε υψηλό 10 ετών, αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα στις αρχές του επόμενου έτους και να υποχωρήσει και πάλι κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% έως το 2023, μια προοπτική που πιθανόν να επιβεβαιωθεί με νέες, κάπως βελτιωμένες, οικονομικές προβλέψεις από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να ήταν πρόθυμη να μην κάνει μια μεγάλη κίνηση ενώπιον της Fed, η οποία τώρα φαίνεται κάπως διστακτική να χαράξει τη δική της πορεία από την εξαιρετικά εύκολη πολιτική.
Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω του APP για εκτεταμένη περίοδο αφότου αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password