Ενίσχυση της συνεργασίας με την Κροατία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κροατία, όπου συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς και είχαν γεύμα εργασίας.

Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Zoran Milanović, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Gordan Jandroković.

Η επίσκεψη, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε την ευκαιρία επισκόπησης της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικά:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, όπου συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Andrej Plenković. Έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο Zoran Milanović, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Gordan Jandroković.

Η επίσκεψη επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε την ευκαιρία επισκόπησης της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το Μεταναστευτικό. Η κροατική πλευρά αναγνώρισε ότι η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια.

Αθήνα και Ζάγκρεμπ διερεύνησαν τρόπους ακόμη στενότερου συντονισμού τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κροατίας για ένταξη στη ζώνη Schengen, την ευρωζώνη, και στον ΟΟΣΑ. Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην ομάδα EUMED-9 κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών, με αφορμή την οποία έιχε υποδεχθεί τον Κροάτη ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συζητήθηκε ακόμη η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την επιθετική ρητορική και ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, και δήλωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία για επίτευξη πολιτικών στόχων, με αφορμή και την επικείμενη επέτειο δύο ετών από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ στο Ζάγκρεμπ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Andrej Plenković, τον ευχαριστώ ειλικρινά για τη θερμή του φιλοξενία και εύχομαι σύντομα να επουλωθούν οι πληγές από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς σε αυτόν τον όμορφο τόπο.

Δυστυχώς έχουμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοια φυσικά φαινόμενα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Andrej για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, στέλνοντάς μας ένα Καναντέρ όταν αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες.

Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα, για μία ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει θερμά την Ευρωατλαντική, την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και γι’ αυτό θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και στον ΟΟΣΑ.

Και βέβαια είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη συμμετοχή της Κροατίας στο EUMED 9 -για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε 9 μεσογειακές χώρες της Ευρώπης στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο- με πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σημαντικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Κροατία.

Προσβλέπουμε και οι δύο χώρες σε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά το 2022. Και βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι Ελλάδα και Κροατία είναι δύο χώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη εντός του 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουμε τις οικονομίες μας, τα νοικοκυριά μας, τις επιχειρήσεις μας απέναντι στις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Και βέβαια είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, να επαναβεβαιώσουμε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Συζητήσαμε και ενημερώθηκα από τον φίλο Andrej για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Και συζητήσαμε βέβαια για τις κοινές προκλήσεις αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Η θέση της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή. Εδράζεται από τη μία στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια: στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων αλλά και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων. Και μάλιστα θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Andrej ως προεδρεύοντος τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Και επαναβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Συζητήσαμε τις εντάσεις και την ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού μετώπου στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, αλλά και την ευχή μας να οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια συνεχάρην και τον Andrej για την επιλογή να αγοράσει και η Κροατία μαχητικά Rafale, κάτι το οποίο ανοίγει νέα περιθώρια για να συσφίξουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Σε λίγο θα συναντήσω τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας βρίσκονται ίσως στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δύο κρατών και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες.

Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ.

Διαβάστε Επίσης...

Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και το...
LIVE-COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια...
Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitc-Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία!
Αναβάθμισε ο οίκος Fitch το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα
COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...
Πρωθυπουργός: Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στι...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023
Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Βουλή: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password