Ενέργεια: Οι ανατιμήσεις που αποσοβήθηκαν με την επιδότηση των λογαριασμών

Μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα αποσοβήθηκε για τους καταναλωτές, με τις επιδοτήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και – σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα διατηρηθούν για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Η θέσπιση των επιδοτήσεων είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, σε μια περίοδο που οι τιμές διαμορφώνονται τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας σε ύψη – ρεκόρ, η Ελλάδα να είναι τον περασμένο μήνα μία από τις τρεις χώρες της ΕΕ όπου οι τελικές, πραγματικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκαν σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκαν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και την μηνιαία έρευνα για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε 33 χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας (https://www.energypriceindex.com/), η εικόνα για τις τιμές διαμορφώνεται ως εξής:

-Στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τους φόρους τον Ιανουάριο ήταν 18,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα (185,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα), έναντι 26,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27. Ακριβότερες χώρες της ΕΕ είναι η Γερμανία (50,07 λεπτά/ kwh), η Δανία (46,69) και το Βέλγιο (45,87 λεπτά / kwh).

-Τον ίδιο μήνα, τον Ιανουάριο, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το γεγονός ότι η λιανική διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από την χονδρική τιμή, οφείλεται στις επιδοτήσεις που εφαρμόζονται το τελευταίο εξάμηνο και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

-Τον Ιανουάριο η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε στα 26,07 λεπτά / κιλοβατώρα από 23,44 λεπτά τον Δεκέμβριο. Αντίθετα στην Ελλάδα η μέση τιμή μειώθηκε στα 18,51 λεπτά, από 22,55 λεπτά / κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές μειώθηκαν στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Νορβηγία ενώ αυξήθηκαν σε όλες τις άλλες χώρες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Ρουμανία (46 %) και τη Γερμανία (38 %).

Η μείωση των τιμών τον περασμένο μήνα δεν σημαίνει βέβαια ότι επέστρεψαν σε λογικά επίπεδα, αλλά παραμένουν σε σημείο – ρεκόρ, γεγονός που εξηγεί άλλωστε την ανάγκη διατήρησης των κρατικών επιδοτήσεων. Επιπλέον ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι βιώσιμα για την πλειονότητα των καταναλωτών και για το λόγο αυτό – πρόσθεσε – η επιχείρηση θα συνεχίσει την πολιτική εκπτώσεων, πέρα από τις επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία.

Διαβάστε Επίσης...

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στην Πράγα
Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Προέδρου της ΕΕ
Απόλυτη δικαίωση του πρωθυπουργού με την υιοθέτηση της πρότασής του για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέ...
ΕΕ: Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και...
Συμμετοχή του Χρ. Σταϊκούρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 7/10
Από σήμερα οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς της Αγροδιατροφής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου
Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Πρωθυπουργός: Ο αγωγός IGB, ενισχύει τη θέση της Ελλάδος, στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργεια...
Πρωθυπουργός: Ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση των 15 χωρών μελών της ΕΕ, για επιβολή πλαφόν στο φυσικ...
Συναντήσεις του Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας,τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, και τον Π...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password