Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούμε έργα που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον

Τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση –έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης– προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων, ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή», που πραγματοποιείται στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2021, στην Αιδηψό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε την προσφορά της ΕΝ.Π.Ε. και του προέδρου της, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, στον κρίσιμο ρόλο που η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, καθώς και για την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, όλο αυτό το διάστημα, και με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. «Ένα βασικό τρίπτυχο που διέπει την Ένωση Περιφερειών της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι ο άξονας: επικουρικότητα-εγγύτητα-εταιρική σχέση. Και πάνω σε αυτό το τρίπτυχο αναπτύσσουμε και εμείς, από την πλευρά μας, τις δράσεις μας. Για πρώτη φορά, όμως, έπειτα από πολλά χρόνια, έχουμε και τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να κινητοποιήσουμε πολλά από τα όνειρά μας. Έτσι ώστε τα όνειρα να μπορούν να γίνουν σχέδια. Και τα σχέδιά μας πράξη».

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για την υλοποίηση έργων που μπορούν να συμβάλλουν, καθοριστικά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Ειδικά για τις Περιφέρειες, στο Αντώνης Τρίτσης υπάρχει μία δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ. Πολλά έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και πολλά άλλα πρόκειται να ενταχθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης», υπογράμμισε. Πρόκειται για έργα, τα οποία –όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων: από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, μέχρι έργα αστικήςαναζωογόνησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και έργα για την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος. Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του Προγράμματος και στις συνέργειες που προωθούνται, ήδη, με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανακοίνωσε, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το «Αντώνης Τρίτσης» στο ΕΣΠΑ, καθώς και αντίστοιχες συνέργειες με το Ταμείο Ανάκαμψης, με την έκδοση μίας νέας πρόσκλησης –ύψους 225 εκατ. ευρώ– πρωτίστως για έργα αγροτικής οδοποιίας, με έμφαση στην οδική ασφάλεια. «Είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης: 475 εκατ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα ”κινήσει” το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και 225 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα “κινήσουμε” εμείς, στο Υπουργείο Εσωτερικών,  με μία πρόσκληση που φιλοδοξούμε να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», σημείωσε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θέλω να γνωρίζετε ότι κάθε Περιφέρεια θα έχει στη διάθεσή της τα χρήματα που χρειάζεται. Αυτό που απαιτείται από εσάς είναι ώριμες μελέτες, προκειμένου να τρέξουμε γρήγορα αυτά τα έργα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες φορολογούμενους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολική κίνηση της ΕΝ.Π.Ε. για την επιλογή της λουτρόπολης της Αιδηψού ως τόπου διεξαγωγής των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου. «Πρόκειται για μία κίνηση πολύ μεγάλης σημασίας, που φέρνει στο επίκεντρο τη Βόρεια Εύβοια και την Αιδηψό. Όχι, όμως, για θέματα που σχετίζονται μόνο με την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πρόκειται, κυρίως, για μία κίνηση που έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Και στο πώς μπορεί να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση –μαζί με την κεντρική Κυβέρνηση– σε ένα καλύτερο αύριο, για την περιοχή αυτή, που επλήγη τόσο πολύ αυτό το καλοκαίρι». Ο κ. Πέτσας έδωσε ξεχωριστή έμφαση στις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, καθώς και στην εξέλιξη των αντιδιαβρωτικών και των αντιπλημμυρικών έργων, στην περιοχή. «Πρώτο και βασικό μας μέλημα είναι να απαλύνουμε τις πληγές που άφησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και ανέπτυξε το ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών που ανέλαβε, από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση. «Κατ’ αρχάς, λειτουργήσαμε, για πρώτη φορά, τόσο γρήγορα στο επίπεδο της κρατικής αρωγής. Με την πλατφόρμα την οποία φτιάξαμε, καταφέραμε να δώσουμε 12 εκατ. ευρώ –μόνο στη Βόρεια Εύβοια– σε πολίτες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, για να λάβουν τις πρώτες αποζημιώσεις τους. Και αυτό ήταν κάτι που έγινε, με τέτοια ταχύτητα, για πρώτη φορά», επισήμανε ο κ. Πέτσας. Όπως σημείωσε, όλο αυτό το διάστημα έχουν διατεθεί, συνολικά, πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην περιοχή. «Και έπονται και άλλα, καθώς θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί –σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση– ώστε και οι υποδομές να αποκατασταθούν και ένα καλύτερο μέλλον να φανεί για όλους τους κατοίκους», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που υλοποιούνται σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Εύβοια και σχετίζονται με την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, επί χρόνια, οι τοπικές κοινωνίες. «Πρόκειται για υποδομές που αν και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες εδώ και χρόνια ακόμη δεν υπάρχουν», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της διάνοιξης οκτώ γεωτρήσεων στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, ένα χωριό στο οποίο οι κάτοικοι, μέχρι σήμερα, δεν είχαν πόσιμο νερό. «Η λύση βρέθηκε και, με χαρά, ανακοινώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει και το δίκτυο, έτσι ώστε όλη αυτή η περιοχή –ακριβώς απέναντι από τα Λιχαδονήσια, που αποτελεί πόλο έλξης για τόσους πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο– να μπορεί πλέον να έχει το αυτονόητο: να έχει πόσιμο νερό», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, και στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του μεγάλου έργου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης σε ολόκληρη την περιοχή.Ξεχωριστή μνεία έκανε, δε, για το έργο –ύψους 11 εκατ. ευρώ– που αφορά στηναντιπλημμυρική θωράκιση της Ιστιαίας και έχει ενταχθεί, από τα μέσα Αυγούστου, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. «Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών που με τη θερμή υποστήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπαίνει ήδη σε κίνηση», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους έργα, προκειμένου οι νέοι να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και η περιοχή να αποκτά προστιθέμενη αξία. «Η εμπειρία των φετινών πυρκαγιών μας έκανε όλους σοφότερους. Μας βοηθάει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να σχεδιάσουμε σωστά όλα όσα πρέπει να γίνουν, να τα υλοποιήσουμε γρήγορα και να δώσουμε την κατεύθυνση στους κατοίκους ότι, ναι, μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους και η ζωή τους να γίνει καλύτερη», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password