Αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης τιμής του φυσικού αερίου ζητά η ΔΕΠΑ

Υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τάσσεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς επισημαίνοντας ότι ο δείκτης που χρησιμοποιείται σήμερα (είναι το ολλανδικό TTF) δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, είναι αναξιόπιστος και οδηγεί, λόγω κερδοσκοπικών κινήσεων, σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Ειδικότερα, ο κ. Ξιφαράς επισημαίνει τα εξής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και των μελλοντικών προκλήσεων. Η εκτίμησή μου είναι -και υποστηρίζεται από τα γεγονότα- ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η τρέχουσα προσφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά.

Η ανισορροπία ξεκίνησε ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος. Προφανώς, θα είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με αναφορά που βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Διαβάστε Επίσης...

Σήμερα, η παρουσίαση Γραμματοσήμων “Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023”
Στο Δήμο Ελευσίνας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης
Συνεδρίαση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου
Σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, θα ορκιστούν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
ΕΛΠΕ: Ενημέρωση για τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας
Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα διενεργήσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 869 εκατ. Ιανουαρίου-Απριλίου
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς
Ορκίστηκε ο Ιωάννης Σαρμάς ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
ΕΕ: Διατήρηση της «δυναμικής» και «σταθερής» εφαρμογής του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Ο Ιωάννης Σαρμάς ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Την Παρασκευή, στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα, ο περιφερειάρχης Αττικης

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password