Η διάθεση του Προπομπού, από την Εθνική Τράπεζα

Σε σύντομη τελετή στην Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Μελά,σηματοδοτήθηκε η έναρξη του εορτασμού της εθνικής επετείου με την παράδοση από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, του πρώτου επίσημου αναμνηστικού μεταλλίου «Προπομπός» στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά. 


Η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, πρωτοστατεί στον εθνικό εορτασμό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ελλάδα 2021: Από την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση του πρώτου επίσημου συλλεκτικού μεταλλίου

Η Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζοντας το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχει αναλάβει τη διάθεσή του συλλεκτικού μεταλλίου σε κάθε Έλληνα ή Φιλέλληνα μέσα από το δίκτυο καταστημάτων και την ιστοσελίδα της. 

Ο «Προπομπός» απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» σε συλλεκτικό μετάλλιο που κατασκευάστηκε περίτεχνα και για πρώτη φορά με ειδική τεχνική που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες του έργου και τη χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ).

Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε: «Η επέτειος για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για ένα έθνος. Μια ευκαιρία να τιμήσουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας και να σκεφτούμε το μέλλον που θέλουμε να έχουμε και ποιες ενέργειες – και θυσίες – πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε, όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον εορτασμό, ο οποίος είναι συγχρόνως και μία ενδοσκόπηση. Όλοι εμείς στην Εθνική Τράπεζα θέλουμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή σε αυτή την ιστορική γιορτή. 

 Σήμερα, με την παραλαβή του επίσημου αναμνηστικού συλλεκτικού μεταλλίου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, αναλαμβάνουμε την αποκλειστική του διάθεση μέσω του δικτύου καταστημάτων μας αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής και δεσμευόμαστε  να μάθει το ευρύ κοινό την ύπαρξη και την αξία αυτής της προσπάθειας  και να τη στηρίξει – να συμμετάσχει με το να το αποκτήσει. Ο εορτασμός της ανεξαρτησίας μας θα αποτελέσει  Προπομπό για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για μια Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε και θέλουμε να έχουμε».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξήρε το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας  στη διάθεση του «Προπομπού» υπογραμμίζοντας ότι «η Τράπεζα θα εξασφαλίσει ιδιαίτερη δυναμική στο εγχείρημα και εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Η Κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν έχει καμία κρατική χρηματοδότηση και τόσο η λειτουργία της, όσο και η υλοποίηση του προγράμματός της, στηρίζονται αποκλειστικά στους χορηγούς της και στους  πόρους που θα συγκεντρωθούν από το νομισματικό της πρόγραμμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε Χρυσός Χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος και έτσι διέθεσε τον φημισμένο μηχανισμό του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ) για την παραγωγή των νομισμάτων και των μεταλλίων καλύπτοντας το κόστος».

Αναφερόμενη στον «Προπομπό» η Κυρία Αγγελοπούλου τόνισε: «είναι το συλλεκτικό μετάλλιο που αποτελεί την προεόρτια πράξη του Νομισματικού Προγράμματος. Αυτός είναι και ο ένας από τους δύο λόγους που το ονομάσαμε έτσι.  Ο δεύτερος λόγος είναι η απεικόνιση στην μία πλευρά του μεταλλίου, του πίνακα του Θεόφιλου όπου αντικατοπτρίζονται οι διεργασίες που προηγήθηκαν της Επανάστασης: οι δύο εμβληματικές μορφές του νεοελληνικού διαφωτισμού, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής υποβαστάζουν την Ελλάδα και την οδηγούν στην Αναγέννηση. Διαδικασία που μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε ως Προπομπός της Επανάστασης, της πρώτης πράξης μίας πορείας που οδήγησε στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους».

Ελλάδα 2021: Από την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση του πρώτου επίσημου συλλεκτικού μεταλλίου

Σχετικά με το συλλεκτικό μετάλλιο «Προπομπός» που διατίθεται από την Εθνική Τράπεζα:

Ελλάδα 2021: Από την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση του πρώτου επίσημου συλλεκτικού μεταλλίου

Το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» απεικονίζεται στον «Προπομπό», το συλλεκτικό μετάλλιο με το οποίο ανοίγει η αυλαία του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Ο πίνακας του Θεόφιλου, είναι ζωγραφισμένος σε χαρτόνι και χρονολογείται από το 1911 και είναι βασισμένος σε παλιότερη λιθογραφία (περ. 1840). Απεικονίζει μια Ελλάδα «αρχαία», αλλά και «χριστιανή», την οποία υποβαστάζουν δύο εμβληματικές μορφές του προεπαναστατικού Ελληνισμού: ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής.

Η φανταστική σύμπραξη των δύο αντρών, που συνέλαβε η λαϊκή έκφραση, δεν οφείλεται τόσο στην εγγύτητα των ιδεών τους, όσο στην αναγνώριση ότι οι πνευματικές διεργασίες που προηγήθηκαν της Επανάστασης είχαν πολύ μεγάλη σημασία για την «αναγέννηση» της Ελλάδας. Αναγέννηση που στον πίνακα αποτυπώνεται με το φοίνικα, το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του.

Όσον αφορά το συλλεκτικό μετάλλιο, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που κατασκευάζεται συλλεκτικό μετάλλιο με την συγκεκριμένη τεχνική.  Πρόκειται για κέρμα αποτελούμενο από 3 μέρη τα οποία συνδέονται με πολυμερικό δακτύλιο σε μπλε χρώμα. Στη μία όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Θεόφιλου. Η χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά: κατάφερε να μεταφέρει σε τόσο μικρή διάμετρο εξαιρετικές λεπτομέρειες από το πρωτότυπο έργο, συλλαμβάνοντας ακόμα και τις εκφράσεις των προσώπων και τη στάση των σωμάτων.

Στη δεύτερη όψη, απεικονίζεται το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο τίτλος των εορτασμών «200 Χρόνια Μετά την Επανάσταση» καθώς και το σήμα του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ). Τέλος, στην περιφέρειά είναι χαραγμένες οι δύο χρονολογίες, 1821 – 2021, οι οποίες συνδέονται με κλαριά δάφνης. Ο «Προπομπός» έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη πολυτελή θήκη «blister» σε μορφή δίπτυχου, στην οποία είναι τυπωμένο τμήμα του έργου του Θεόφιλου, καθώς και κείμενο τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά, με λεπτομέρειες που περιγράφουν τους συμβολισμούς των αποτυπώσεων.

Διαβάστε Επίσης...

Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και το...
LIVE-COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια...
Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitc-Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία!
Αναβάθμισε ο οίκος Fitch το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα
COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...
Πρωθυπουργός: Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στι...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023
Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Βουλή: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password