Υπερασπιζόμαστε, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Η Συνέντευξη του βουλευτή Δυτικής Αττικής, της Νέας Δημοκρατίας, κ.Γιώργου Κώτσηρα  στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον Γιώργο Ευγενίδη.

-Το Ορούτς Ρεις συνέχισε το κρεσέντο των προκλήσεων όλες τις προηγούμενες μέρες και δοκίμασε τα αντανακλαστικά μας. Περνάει το μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να αποστεί των προκλήσεων; Γιατί είδαμε αρκετούς συμμάχους να πατούν σε δύο βάρκες…

 

Γιώργος Κώτσηρας: Η χώρα μας πέρασε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως θα πρέπει να αποστεί των προκλήσεων. Υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της, όπως και για το ΝΑΤΟ. Το ζήτημα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό στον Γενικό Γραμματέα. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσαν το θέμα σε όλα τα διεθνή fora.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλύθηκε λεπτομερώς η στάση της Τουρκίας και συμφωνήθηκε η λήψη διπλωματικών πρωτοβουλιών απέναντι στις ολοένα και πιο σκληρές προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν να κατανοούν πως στο στόχαστρο δεν είναι απλά και μόνο η Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Δύσης. Η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων είναι ταυτόχρονα και αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων. Ειδικά τώρα που η Ευρώπη πραγματοποίησε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την οικονομική ενοποίηση με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει την ευκαιρία να προχωρήσει και στη γεωπολιτική της ενοποίηση μέσω λήψης πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη γεωπολιτική της συνοχή.

 

-Πώς αποτιμάτε τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος που πέρασε; Πρέπει να συζητήσουμε ίσως σοβαρότερα στις επικείμενες Συνόδους για κυρώσεις;

Γιώργος Κώτσηρας: Η Ευρώπη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική της σχέση με αυτή. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, τέτοιες προκλήσεις σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες από την Ευρώπη συνολικά. Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω της προκλητικότητάς της αποτελεί πρόκληση για την ίδια την Ευρώπη. Αυτό εξηγεί και την παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή καθώς και τη θερμή υποστήριξη της Ε.Ε. τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο. . Επιπλέον, και οι ΗΠΑ στέλνουν με σαφή τρόπο το μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των διενέξεων είναι μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Αν η τουρκική προκλητικότητα συνεχιστεί, θα εξεταστούν όλες τις επιλογές μας και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. θα κληθούν να αναθεωρήσουν την πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την ίδια επιτυχημένη στρατηγική: με αποφασιστικότητα, ετοιμότητα, ψυχραιμία, σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας και κομβικών συμμαχιών.

 

-Τούτων δοθέντων, υπάρχει σε αυτή τη φάση περιβάλλον για διάλογο με την Τουρκία; Έστω και σε διπλωματικό επίπεδο σε πρώτη φάση, πριν ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών.

Γιώργος Κώτσηρας: Βασική προϋπόθεση για να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία τις προκλήσεις. Είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένας διάλογος υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω και την τεράστια σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή.

 

-Στο μέτωπο του κορονοϊού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σας ψέγουν για αποσπασματική στρατηγική που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Υπήρξαν κενά; Και τα μέτρα που πάρθηκαν έστω και τώρα, θα αποδώσουν εν τέλει;

Γιώργος Κώτσηρας:  Αρχικά θα ήθελα να τονίσω πως ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητο εχθρό. Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ότι είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα. Με σχέδιο, αποτελεσματικό συντονισμό και την κινητοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να συμβάλουν.

Θωρακιστήκαμε και εξακολουθούμε να θωρακιζόμαστε αυξάνοντας τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ενισχύοντας τα νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό. Ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε με επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και το ίδιο θα συμβεί και σε ενδεχόμενο επόμενο κύμα, εφόσον χρειαστεί.

Η στρατηγική ήταν και είναι συνεπής και προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, υγειονομικές και οικονομικές. Δεν υπήρξαν κενά, δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί ένα γεγονός τα δεδομένα του οποίου μεταβάλλονται καθημερινά και η Κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της με βάση αυτά. Η αντιμετώπιση του φαινομένου, λοιπόν, αποτελεί μία απαιτητική άσκηση ισορροπίας. Είχαμε αύξηση στα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό. Για τον λόγο αυτόν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, τα οποία είναι ουσιαστικά τα βασικά μέτρα που όλοι γνωρίζουμε ότι αποδίδουν, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις, αλλά επίσης η προστασία για τους ηλικιωμένους μας, με ειδική φροντίδα για τα γηροκομεία. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει μια από τις ασφαλέστερες χώρες καθώς κατατάσσεται 131η στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων, προσελκύοντας καθημερινά, παρά τις δυσκολίες, επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πιστεύω ακράδαντα πως οι Έλληνες πολίτες θα επιδείξουν για μία ακόμη φορά αξιοθαύμαστη ατομική υπευθυνότητα, θα τηρήσουν τους κανόνες, και θα ακολουθήσουν πιστά και ψύχραιμα τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε!

 

-Σας ανησυχεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία. Ο τουρισμός δεν έχει πάει καλά, όπως αναμενόταν, και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Υπάρχουν πολεμοφόδια στο απόθεμα της κυβέρνησης για να στηριχθούν οι πολίτες και να μην δούμε λουκέτα;

Γιώργος Κώτσηρας: Η πανδημία σίγουρα διέκοψε αιφνίδια την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έλαβε τα απαραίτητα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Επιπλέον, θα ληφθούν και νέα μέτρα, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά το φθινόπωρο. Αναστολή πληρωμών για ακόμη περισσότερες φετινές φορολογικές υποχρεώσεις -ειδικά για τουριστικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του επισιτισμού που κλείνουν μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν-, αλλά και άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες πριν οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Θα ήθελα να τονίσω πως παράλληλα με το νέο φθινοπωρινό πακέτο στήριξης της αγοράς, θα συνταχθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο 2021-2023 που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ. Η νέα δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων που συνθέτουν το New Generation EU (με κυριότερο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν σημαντικό μέρος του επενδυτικού μας κενού και θα συμβάλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ευρώπη συνολικά!

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password