Το πράσινο νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης

«Το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης είναι πράσινο και οικολογικό. Έρχεται να ρυθμίσει τόσο τις καθημερινές μας συνήθειες όσο και την ίδια την αγορά, προκειμένου μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης». Αυτά υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με το νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο διαμηνύοντας ότι: «είναι μια μοναδική ευκαιρίαγια την Βουλή των Ελλήνωννα αφήσουν όλοι τα μικροκομματικά και να στηρίξουν το νομοσχέδιο».Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι η συγκεκριμένη κοινοτική Οδηγία υιοθετήθηκε στην Ευρώπη όταν ήταν εκείνος στην Κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορούν να βάλουν στην άκρη «την μικροκομματική κριτική και το ανεξήγητο πάθος για να μην είστε μια παραφωνία σ’ ένα πράσινο κύμα που αγκαλιάζει όλη την Ευρώπη».

 

Στη δε κριτική ότι το νομοσχέδιο έρχεται νωρίς -η εφαρμογή της απαγόρευσης των Πλαστικών Μιας Χρήσης ξεκινά στις 3 Ιουλίου του 2021 και ένα 6μηνο νωρίτερα στο Δημόσιο- ο κ. Χατζηδάκης, απάντησε ότι «Σπεύδουμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που φέρνει προς εναρμόνιση το σύνολο της Οδηγίας νωρίτερα για να υπάρχει χρόνος στην αγορά για προετοιμασία».

Υπενθύμισε ότι από πέρυσι, από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, -δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη-  όλοι γνώριζαν ότι η απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης θα νομοθετηθεί νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, ακριβώς για να  υπάρχει χρόνος μετάβασης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Στα σχόλια ότι για το νομοσχέδιο δεν έγινε εκτεταμένος διάλογος, ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι προτού αυτό κατατεθεί στη Βουλή, εδώ και έναν χρόνο, είχε προηγηθεί εκτενής προδιαβούλευση σε 3 κύκλους, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς -επιχειρήσεις καφεστίασης, παραγωγούς πλαστικών, κοινωνία των Πολιτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις- μέσω τηλεδιασκέψεων, ανοιχτής ημερίδας καθώς και μέσω ηλεκτρονικού  ερωτηματολογίου, στο οποίο συμμετείχαν 44 φορείς από 10 διαφορετικούς κλάδους της Οικονομίας, εκπροσωπήθηκαν πάνω από 6.000 μέλη και υποβλήθηκαν 395 προτάσεις!

Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότιπέραν της υποχρέωσης της χώρας να υιοθετήσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης, είναι και υποχρέωση συνείδησης για την προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και υποχρέωση διαφύλαξης της δημόσιας υγείας καθώς η ρύπανση από τα πλαστικά μεταφέρεται στην τροφική αλυσίδα.

 

«Στόχος με αυτό το νομοσχέδιο, τόνισε ο υπουργός είναι «να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο, να προστατέψουμε ιδιαίτερα τις θάλασσες και τις ακτές μας, αλλά και να δώσουμε την εικόνα ενός υπεύθυνου λαού που μεριμνά για τις καταναλωτικές του συνήθειες και κυρίως για το αποτύπωμα που έχουν αυτές στο περιβάλλον».

 

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον»αποσύρονται 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και ταυτόχρονα θεσπίζονται και εθνικά μέτρα -που διευρύνουν την κοινοτική Οδηγία- για την προώθηση της Επαναχρησιμοποίησης και την ενίσχυση της Ανακύκλωσης.

 

Από τον Ιούλιο του 2021 απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των εξής 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης:

  • μαχαιροπίρουνα,
  • πιάτα,
  • καλαμάκια,
  • περιέκτες από φελιζόλ
  • κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
  • περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
  • αναδευτήρες ποτών,
  • μπατονέτες,
  • στηρίγματα για μπαλόνια,
  • καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

 

Μεταξύ των εθνικών μέτρων που θεσμοθετούνται και προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά συλλογής στα πλαστικά μπουκάλια, σε θεσπίζεταιπανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη. Ειδικότερα, από 05.01.2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.

Διαβάστε Επίσης...

Νίκος Χαρδαλιάς: Θα είμαι εκεί δίπλα στους πολίτες, να βλέπω από κοντά τα προβλήμα
Πρωθυπουργός: Καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς όλων των δημοσίων πολιτικών
Σήμερα, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο
Market pass 2: Συνεχίζονται οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ
Νίκος Χαρδαλιάς: Είναι ευθύνη μας οι κρίσιμες υποδομές μας να γίνουν “φρούρια”.
New York Times: Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ρόλους «κλειδιά».
Συνεδριάζει αύριο στις 12 το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού
Η Όαση στον Δήμο Ελευσίνας -Ο χώρος θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πολυθεματικό πάρκο της πόλης
Παύλος Μαρινάκης: Προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των υποδομών
Tηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη - Στέφανου Κασσελάκη
Βουλή: Συνάντηση, του Στέφανου Κασσελάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password