Τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

Σε  εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις ενώ δεν λείπουν και οι προσαρμογές, όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να δοθεί έμφαση στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο μεταξύ σήμερα λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αίτησης για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Αύγουστο ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ θα δώσει έμφαση στις τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις ενώ δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αλλά και χωρίς ταμειακή μηχανή. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων θα είναι η πτώση του τζίρου τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εκταμιεύσεις ποσών στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 που έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport” και οι οποίες ξεπερνούν τις 80.000. Ήδη χθες εκταμιεύθηκαν ακόμα 172 εκατ. ευρώ σε 20.507 δικαιούχους με το συνολικό αριθμό όσων έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή 2 να ανέρχεται πλέον σε 60.804 επιχειρήσεις και το ποσό που έχει καταβληθεί σε 484,4 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 41.120 δικαιούχοι δεν είχαν επωφεληθεί από τον 1ο κύκλο του προγράμματος. Συνολικά περίπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα και από τους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι επόμενες εκταμιεύσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθούν στα τέλη της εβδομάδας.

ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση δανείων 2 δισ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη μέσα στο μήνα θα εκταμιευθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν πρόσθετα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν έγκριση αλλά φτάνοντας στην τράπεζα τους είπαν ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα. «Αυτό θα λυθεί και θα πάρουν δάνεια όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς άλλωστε το ΤΕΠΙΧ εξ ορισμού απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια έως 500.000 ευρώ. Άρα δεν θα μείνει καμία επιχείρηση, από όσες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν, που δεν θα πάρει τελικά χρήματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, έως σήμερα έχουν δανειοδοτηθεί 13.500 επιχειρήσεις.

Εγγυοδοτικό πρόγραμμα

Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εγκρίνει και τα 2 δισ. ευρώ του εγγυοδοτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ είναι περίπου στο μισό η έγκριση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινά τη μεταφορά του δεύτερου δισ. ώστε το επόμενο 20ήμερο να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος με δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυξάνεται το ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα 3 από 2 δισ. ευρώ και μειώνεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Διαβάστε Επίσης...

Αθήνα: Export Credit Greece: 21-23 Μαΐου η παγκόσμια συνάντηση Berne Union – Prague Club Biennial Me...
δesfa+ Innovation Center: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 1ο Call for Ideas για startups στον τομέα της ενέ...
Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων ...
Το μεγαλύτερο έργο στη χώρα η γραμμή 4 του Μετρό - 15 οι νέοι σταθμοί
Ανακοινώθηκαν οι 10 ομάδες φιναλίστ του Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του Envolve
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Η αγορά σε εορταστικούς ρυθμούς-Εμπορικά και σούπερ μάρκετ ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μνημόνιο συνεργασίας, ύψους 1 δισ. €, Attica Group-ΟΝΕΧ
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password