ΣΕΠΔΑ: Η καραντίνα στη Δυτική Αττική μπορεί να γίνει χαριστική βολή για την οικονομία

Έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων στη χώρα.

Ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων στην επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, τη μεταποίηση, την κατανάλωση και τις υπηρεσίες ενδέχεται να προκύψουν, αν δεν τηρηθούν με συνέπεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εκτραχυνθεί η κατάσταση στους Δήμους Ελευσίνος, Μάνδρας και Ασπροπύργου λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19”.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που κάνει η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αναλυθεί η ουσία όσων ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά. Ο Σ.ΕΠ.Δ.Α. έχει επισημάνει από την έναρξη της υγειονομικής κρίσεως που προκάλεσε το στέλεχος κορωνοϊούCovid-19” ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή και ιδιαίτερη μέριμνα για την υγειονομική κατάσταση στη Δυτική Αττική, εφ’ όσον εκεί βρίσκεται η καρδιά της βιομηχανίας, της παραγωγής, των Logistics και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρά την αυστηροποίηση των μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου, κανείς δεν μπορεί να μην λάβει υπ’ όψιν του τις πληροφορίες που διακινούνται στα τοπικά ΜΜΕ ότι ελλοχεύει κίνδυνος «ύποπτων κρουσμάτων» σε εργαζομένους που μετακινούνται από αυτές τις περιοχές σε άλλες εντός Αττικής ή ακόμα να επιβεβαιωθούν δραματικά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη ζώνη που καλύπτει τις περιοχές από τα Μέγαρα μέχρι τον Ασπρόπυργο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης του Σ.ΕΠ.Δ.Α. τονίστηκε ότι πρέπει να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΟΔΥ και να τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης, η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς και το κόστος αναβάθμισης υποδομών προκειμένου να εντάξει στις τοπικές κοινωνίες, πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες υποβάθμισης και ελλιπούς υγιεινής.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η διοίκηση του Σ.ΕΠ.Δ.Α. ζητεί στήριξη αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικού εμπορίου, τεχνολογικών προϊόντων, αποθήκευσης και συσκευασίας νωπών και κατεψυγμένων τροφίμων, Logistics, αλλά και ταχυμεταφορών εδρεύουν στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο. Οποιαδήποτε απαγόρευση της λειτουργίας τους, πιθανώς να προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, ελλείψεις και περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών, στο τέλος ενός έτους που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως καταστρεπτικό για την επιχειρηματικότητα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Δ.Α. κ. Ανδριανός Μιχάλαροςέκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2020 κλείνει με μείωση κύκλου εργασιών σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Δυτική Αττική, έχει επιφέρει σοβαρές μειώσεις στη λειτουργική προ φόρων και αποσβέσεων κερδοφορία και καθηλώνει σε πρωτοφανή αρνητικά επίπεδα τη ρευστότητά τους. Οι αυστηρές απαγορεύσεις λόγω της έξαρσης κρουσμάτων “Covid-19” δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα χωρίς αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων. Ωστόσο ένα λάθος αρκεί, ώστε να μετατραπεί σε χαριστική βολή για την οικονομία η αυστηρή καραντίνα στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο, αν αναλογιστούμε τις συνέπειες μπορεί να προκαλέσει στο ΑΕΠ της χώρας ένα lock downστις επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής.

Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις επιχειρήσεις. Δεν αρκούν μόνο οι απαιτήσεις, αλλά χρειάζεται σχεδιασμός και υπευθυνότητα απέναντι σε όσους έχουν επενδύσει κεφάλαια και καλούνται καθημερινά μαζί με τους εργαζομένους τους να παραμείνουν όρθιοι σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία ακολούθησε μια δεκαετή οικονομική κρίση. Από την πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε το σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς». Ας υιοθετήσουν κι εκείνοι που πρέπει το σύνθημα «Μένουμε υπεύθυνοι» κι ας αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εμάς, τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας και της εργασίας».

Διαβάστε Επίσης...

ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις
ΕΝΠΕ: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επανεξελέγη πρόεδρος.
ΕΕ: Έλληνας, ο Διοικητής στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα
Σήμερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού, με αντιπροσωπεία των αγροτών.
Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ για την αγροτική ανάπτυξη
ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 δόσεις από του χρόνου - Σε 11 εφέτος
Ο Πρωθυπουργός, για την επένδυση στον Ασπρόπυργο του ομίλου FOURLIS- Inter IKEA με προϋπολογισμό 70 ...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password