Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να χαράξει νέα σύνορα στη Μεσόγειο

Το περιοδικό Der Spiegel αφιερώνει στην έντυπη έκδοσή του μακροσκελέστατο άρθρο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει πως «ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να χαράξει νέα σύνορα στη Μεσόγειο και διακινδυνεύει έναν πόλεμο με την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα ξεκινά αναφέροντας ότι το 2006 ήταν ο Τσεμ Γκυρντενίζ, ο επικεφαλής σχεδιασμού του τουρκικού ναυτικού που πρώτος έκανε λόγο για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ένα δόγμα που προέβλεπε την αλλαγή των συνόρων υπέρ της Τουρκίας ακόμα και με τα όπλα. Τότε όμως η Τουρκία επιθυμούσε ακόμα να γίνει μέλος της Ε.Ε. κι έτσι «ο Ερντογάν δεν χρειαζόταν τύπους σαν και αυτόν».

Στη συνέχεια όμως το άρθρο εξηγεί γιατί σήμερα ο Ερντογάν επανέρχεται σε αυτό το δόγμα: «Ο Ερντογάν ακολουθεί το δόγμα του «Mavi Vatan» τόσο εξαιτίας ενός υπερβολικού εγωισμού όσο και λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών. Ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται ότι τον αγνοούν στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών στη Μεσόγειο… Η αντιπαράθεση στη Μεσόγειο προσφέρει στον Ερντογάν μια καλοδεχούμενη ευκαιρία να παρακάμψει τις εσωπολιτικές δυσκολίες. Η οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η λίρα βρίσκεται με ισοτιμία σχεδόν 9:1 σε σύγκριση με το ευρώ σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν είναι επίσης πολύ άσχημα, όπως σπάνια πριν στη θητεία του. Φοβάται πως δεν θα επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2023».

To περιοδικό συνεχίζει με τη στάση της Ευρώπης: «Υπάρχει διαφωνία στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να χειριστεί τον όλο και πιο επιθετικό και απρόβλεπτο Τούρκο Πρόεδρο. Ειδικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν υποστηρίζει μια σκληρή στάση… Στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η κατάσταση θα ξεφύγει εκτός ελέγχου στη Μεσόγειο ακόμα κι αν οφείλεται σε ατύχημα. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη μια επίθεση εναντίον του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και στην Ελλάδα οι εθνικιστές πιέζουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση να μην ενδώσει στη διαμάχη με την Τουρκία. Κανείς δεν θέλει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο μέσω των αμοιβαίων εξοπλισμών μεγαλώνει κάθε μέρα ο κίνδυνος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο».

Στις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου για τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακάλυψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρεται η TAZ του Βερολίνου. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν πραγματικά σε αυτό το εύρος, τότε ήρθαν την κατάλληλη στιγμή για τον κλονισμένο Πρόεδρο. Όσον αφορά την εξόρυξη πρώτων υλών στη Μεσόγειο, ο Ερντογάν έχει έναν μεγάλο συνασπισμό άλλων γειτονικών χωρών εναντίον του. Θα περάσει πολύς καιρός προτού επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε εκείνη την περιοχή. Ο Ερντογάν χρειάζεται τώρα μια επιτυχία, επειδή η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η αξία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ υποχωρεί απειλητικά. Οι εικασίες και μόνο σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν την αύξηση της τιμής της λίρας για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τον τίτλο «Μάχη στη Μεσόγειο» επικεντρώνεται περισσότερο στο ρόλο της Γαλλίας και γράφει:

«Η Γαλλία έχει μόνο έναν στόχο, τονίζουν οι σύμβουλοι του Προέδρου Μακρόν: να ξεκαθαρίσει τις εξαιρετικά περίπλοκες σχέσεις στην περιοχή. Πρόκειται λιγότερο για το φυσικό αέριο. Τα κοιτάσματα βρίσκονται κάτω από τον βυθό, δεν υπάρχουν αγωγοί για την μεταφορά και η εμπορική εκμετάλλευση μπορεί να μην είναι καθόλου κερδοφόρα. Πρόκειται περισσότερο για το ποιος έχει το πρόσταγμα στην ανατολική Μεσόγειο – και πώς αντιδρά κανείς στις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Ακόμα κι αν οι γαλλικές ακτές βρίσκονται στη Δύση, οι Γάλλοι αισθάνονται ότι επηρεάζονται από τους Τούρκους. Η Μεσόγειος είναι πιο κοντά στις ακτές τους από αυτές της Βαλτικής. Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι το καύσιμο αυτής της σύγκρουσης. Και ο εθνικισμός το σπίρτο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το  Interfax, είναι πιθανό ενδεχόμενο η Τουρκία να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο για την προμήθεια και μιας δεύτερης παρτίδας των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 μέσα στο 2021, άφησε την Κυριακή ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Παρόλα αυτά ο Τούρκος Πρόeδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι «λληλα με την ανάπτυξη των S-400. «Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία».

Μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα αν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου ευσταθούν, κάτι το οποίο διεθνείς αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα κλονίσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες στη Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε Επίσης...

Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
ΕΕ: Έλληνας, ο Διοικητής στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε, στη Θρονική Εορτή του, τη μνήμη του ιδρυτή του, αγίου αποστόλου ...
Νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
ΕΕ: «Άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών στη Γάζα και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι»
Τζο Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες
Τζο Μπάιντεν: Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε κάθε παράγοντα που θέλει να διευρύνει την σύγκρουση
ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη για κοινή προσέγγιση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Σύνοδος κορυφής ΕΕ- ΗΠΑ στις 20 Οκτωβρίου
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους.
Νέες αρμοδιότητες στον Μ.Σχοινά μετά την προσωρινή απομάκρυνση της Μ.Βεστάγκερ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password