Η χαλάρωση στα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID19, οδηγεί σε νέα έκρηξη της πανδημίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με έδρα τη Στοκχόλμη διαπιστώνει στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας μια σαφή τάση: Τα κρούσματα αυξάνονται πανευρωπαϊκά, αλλά ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές.

Οι περιοχές «υψηλού ρίσκου» βρίσκονται σύμφωνα με το ECDC στα βόρεια της Ισπανίας, γύρω από τη Λισαβόνα, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι η εξάπλωση της πανδημίας σε χώρες, στις οποίες τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, είναι πολύ πιο αργή από χώρες όπου τα μέτρα έχουν χαλαρώσει.

Και πράγματι, μια ματιά σε χώρες εκτός Ευρώπης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα κρούσματα ήταν και παραμένουν σταθερά σε ανοδική τροχιά, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία όπου καταγράφονται καθημερινά 56.000 και 45.000 κρούσματα αντίστοιχα.

Όπως αποδεικνύεται, το άνοιγμα των συνόρων και η πρόωρη προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στις περισσότερες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα ενός νέου γενικευμένου lockdown, απορρίπτεται από τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι διστάζουν να επιβάλλουν πολύ αυστηρά μέτρα, ελέω ύφεσης και οικονομικών επιπτώσεων.

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση της Ένωσης Ισπανών Επιχειρηματιών, ότι ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Έξαρση του κοροναϊού και μέτρα

Στη Γαλλία καταγράφονται καθημερινά 1.600 κρούσματα. Ως αποτέλεσμα αρκετές πόλεις της χώρας, ανάμεσα στις οποίες το Παρίσι και η Μασσαλία επέβαλαν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς δημόσιους χώρους. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να τηρούν τους κανόνες αποστασιοποίησης και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα απειλώντας μάλιστα με ένα δεύτερο lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση κήρυξε με κυβερνητικό διάταγμα τα διαμερίσματα του Παρισιού και του Μπους ντι Ρονε, με πρωτεύουσα τη Μασσαλία, ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον Covid-19, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας, οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων θα απαγορεύονται στο Παρίσι, στην περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην Ισπανία όλες οι περιφέρειες συμφώνησαν να κλείσουν τα νάιτκλαμπ και να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι αποστάσεις, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για να αντιμετωπιστεί η νέα αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.

Επίσης, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στο εξής στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ενδεικτικό είναι ότι στην Μαδρίτη,  τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 χιλιάδες κατοίκους, που έχει θέσει, φθάνοντας πλέον τα 80.

Κάτι που ώθησε τη γερμανική κυβέρνηση να εντάξει την Ισπανία, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους, στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου, που σημαίνει ότι οι τουρίστες που επιστρέφουν στη Γερμανία θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κατά την επιστροφή τους και να μείνουν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Στη Γερμανία εξάλλου μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 1.450 νέα κρούσματα, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να αποκαλεί τη κατάσταση αυτή «ανησυχητική».

Υποχρεωτική είναι από το πρωί της Τετάρτης η χρήση προστατευτικής μάσκας στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο υπόλοιπο Βέλγιο επιτρέπεται η συνάθροιση το πολύ 5 ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ για ψώνια επιτρέπεται να πηγαίνει μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν αυτή την εβδομάδα αυστηρότερους περιοριστικούς κανόνες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Από κοινού με την Αμβέρσα η πρωτεύουσα του Βελγίου ανήκει στις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τις τελευταίες ημέρες το όριο των 1.000, με τις αρχές να παρατείνουν τα μέτρα καραντίνας σε αρκετές περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας. Την ίδια ώρα η  βρετανική κυβέρνηση,  δήλωσε ότι θα επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις από τη Γαλλία αρχής γενομένης από το Σάββατο. Η Ολλανδία και άλλες τέσσερις χώρες προστέθηκαν επίσης στον κατάλογο, ο οποίος περιελάμβανε ήδη την Ισπανία και το Βέλγιο.

Πηγή: Με πληροφορίες: DW, Bloomberg, BBC

Διαβάστε Επίσης...

LIVE-COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια...
Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitc-Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία!
Αναβάθμισε ο οίκος Fitch το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα
COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...
Πρωθυπουργός: Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στι...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023
Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Βουλή: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «...
Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password