Η μονάδα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων, ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε

Γίωργος Πατούλης: «Η πρότυπη και εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων είναι ένα πρόκριμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις»

Για το έργο και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις συμβεβλημένης μονάδας αναγέννησης λιπαντικών στον Ασπρόπυργο.

Κατά την ξενάγηση στη μονάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρακολούθησε από κοντά τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου συστήματος επεξεργασίας, το οποίο ξαναδίνει ζωή στα απόβλητα λιπαντικά έλαια και τα επιστρέφει αναγεννημένα προς χρήση, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει αναπτύξει ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργασιών με εταιρείες Λιπαντικών, για τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και αναγέννηση των αποβλήτων λιπαντικών, το οποίο αποτελεί την επιτομή του νέου μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας.

Η ορθή διαχείριση των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), μέσα από τη συλλογή, την αναγέννηση και την επαναχρησιμοποίηση, συμβάλλει καταλυτικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, καθώς τα ΑΛΕ είναι ένα επικίνδυνο και τοξικό υλικό.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, υπερκάλυψε για άλλη μία χρονιά τόσο το στόχο που είχε τεθεί για συλλογή (70% των παραγόμενων απόβλητων λιπαντικών) σε ποσοστό 102% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 24.600 τόνων), όσο και το στόχο της αναγέννησής τους (80% του όγκου συλλογής) σε ποσοστό 127% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 19.700 τόνων).

Η πανευρωπαϊκή «πρωτιά» της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναγνωρίστηκε από το European Environmental Bureau (EEB), το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 160 οργανώσεις-μέλη σε περισσότερες από 35 χώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:


«Στη σημερινή μας επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΝΔΙΑΛΕ εδώ στον Ασπρόπυργο, είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να παρακολουθήσουμε από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των λιπαντικών αποβλήτων. Πρόκειται για μία καινοτόμο και πρωτοποριακή μέθοδο με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη, η οποία αποτελεί πρότυπο σωστής διαχείρισης των αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως οι δυνατότητες του επιχειρείν στην Αττική μας, έχουν μεγάλο εύρος και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών.

Ως Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο και του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική προκειμένου να περάσουμε σ’ ένα νέο σύγχρονο τρόπο ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, θα στηρίζουμε έμπρακτα κάθε επιχείρηση και πρωτοβουλία που είναι προς αυτή την κατεύθυνση και έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Όπως διαπιστώσαμε, κατά τη σημερινή μας επίσκεψη, η διαδικασία ανακύκλωσης γίνεται με άρτιο και άριστο τρόπο, όπως άλλωστε πιστοποιούν και οι διεθνείς αναγνωρίσεις καθώς και οι διακρίσεις στη συγκεκριμένη μονάδα.


Πιστεύω πως αυτός ο πρότυπος τρόπος διαχείρισης αποτελεί πρόκριμα και ισχυρό κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις προκειμένου να διεκδικήσουμε και άλλες πρωτιές στον τομέα αυτό και όλοι μαζί να κερδίσουμε το δύσκολο στοίχημα της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των αποβλήτων.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους οι οποίοι συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ελπίδας ότι όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και να οδηγήσουμε την Αττική στην ανάπτυξη. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους και θα συνδράμουμε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια».


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ) Δ. Κονταξήςδήλωσε:

«Η πανευρωπαϊκή πρωτιά της ΕΝΔΙΑΛΕ δείχνει το δρόμο. Η Κυκλική Οικονομία μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης για τη χώρα, με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση, με τη θεσμική στήριξη της Πολιτείας και τη συνεργασία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων ώστε τα οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., Γ. Δεληγιώργης δήλωσε:

«Είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και να τον ενημερώσουμε αναλυτικά για το σημαντικό έργο του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ. Ο κ. Περιφερειάρχης, εδώ μαζί μας, είχε την ευκαιρία να δει από «πρώτο χέρι» όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης απόβλητων λιπαντικών, δραστηριότητα στην οποία η Ελλάδα επιτυγχάνει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Συνεχίζουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα για να επιτύχουμε ακόμη υψηλότερα αποτελέσματα, με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία υπό τη διοίκηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη έχει ως βασική προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη.»

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακηρύξει το 2020 έτος Ανακύκλωσης

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακηρύξει το 2020, έτος ανακύκλωσης της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να θάβονται ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική. Η προσπάθεια της Περιφέρειας βασίζεται σε 3 βασικές αρχές που είναι η στροφή στην κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, οι πραγματικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο και τρίτον η ενίσχυση της ανακύκλωσης «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Σχετικά με την ΕΝΔΙΑΛΕ

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 και από το 2004 λειτουργεί ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των ΑΛΕ σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των ΑΛΕ.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει αναπτύξει ένα πλήρες φάσμα δραστηριότητας σε όλη τη χώρα συνεργαζόμενη σήμερα με 189 Υπόχρεους Διαχειριστές (εταιρείες παραγωγής/εμπορίας και εισαγωγής λιπαντικών), 45 Συλλέκτες (εταιρείες συλλογής και μεταφοράς ΑΛΕ), 8 Εταιρείες Αναγέννησης ΑΛΕ και πλέον των 40.000 καταγεγραμμένων Σημείων Παραγωγής ΑΛΕ από όπου συλλέγονται τα απόβλητα λιπαντικά έλαια. Τέλος, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. λειτουργεί 8 Κέντρα Συλλογής ΑΛΕ σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες ποιοτικής και ποσοτικής πιστοποίησης, καθώς και προσωρινής αποθήκευσης των ΑΛΕ.

Διαβάστε Επίσης...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Οι 7 άξονες που θα καταστήσουν την Αττική ως την πρώτη “πράσινη” Περιφέρεια της Ελ...
Η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη  για ενδεχόμενες υγειονομικές κρίσεις
Νίκος Ρωμανός: Θα περιμέναμε περισσότερη συστολή και λιγότερα fake news από τον κ. Κασσελάκη
Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ...
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρι...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης
Η ΠτΔ, στα εγκαίνια των γραφείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στη Ρώμη.
Mε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου βγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο
Αθήνα: Export Credit Greece: 21-23 Μαΐου η παγκόσμια συνάντηση Berne Union – Prague Club Biennial Me...
Βασίλης Κικίλιας: Πέρυσι στη Νότια Εύβοια-Χάθηκαν δύο παλικάρια από την ΠΑ -Δεν το ξεχνάμε ποτέ
Κοζάνη-Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα στείλουμε μήνυμα στις 9 Ιουνίου, αλλά θα είναι μήνυμα σταθερότητας, σ...
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura-ΥΠΕΝ: Κόκκινος Κατάλογος-Υπό απειλή το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτω...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password