Η Ελλάδα έχει χρέος να διαφυλάξει τις αξίες της δημοκρατίας

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, ως Προεδρεύων στην Ειδική Συνεδρίαση  της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, είπε τα εξής:

 

«Η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Εορτασμού της Δημοκρατίας με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1997 έως το 2007 και το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο σημερινός εορτασμός έχει στόχο να αναδείξει τις δημοκρατικές αξίες, δηλαδή την ελευθερία και τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την αξιοκρατία, την άφοβη βούληση και έκφραση της δικαιοσύνης, το συλλογικό συμφέρον και τη συνεργασία.

 

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Στη χώρα μας, η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται από το 2008, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη από την Αρχαία Αθήνα έως τη σύγχρονη εποχή αποτελεί το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα.

 

Η δημοκρατία γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της γης και ετυμολογικά σημαίνει ότι ο «ο δήμος κρατεί», δηλαδή ότι ο λαός κυβερνά. Ο Περικλής κατά τον «Χρυσούν Αιώνα» καθιέρωσε την Αθηναϊκή Δημοκρατία έτσι που ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο» περιγράφει ότι «Εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή», δηλαδή εισήγαγε την έννοια του πρώτου ανδρός στη δημοκρατία, κάτι ανάλογο με τον θεσμό του Πρωθυπουργού σήμερα.  Ο Περικλής, άλλωστε, εξηγούσε, ότι «το Σύνταγμα μας, ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους, αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται δημοκρατία».

 

Ποια είναι όμως η Δημοκρατία; Στην πραγματικότητα πρόκειται για την άμεση και την έμμεση δημοκρατία. Η άμεση δημοκρατία, γνωστή και υπό τον όρο καθαρή δημοκρατία, αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας και θεωρίας πολιτικών δικαιωμάτων όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Η  αντιπροσωπευτική δημοκρατία ασκείται από μια ομάδα ανθρώπων, που συνήθως επιλέγεται μέσα από εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας εξύμνησε την Αθηναϊκή Δημοκρατία με τα εξής λόγια: «Το «κράτος» – η δύναμη, το δικαίωμα να διοικεί – έρχεται από τον «Δήμο» τους ανθρώπους. Η ιδέα ότι είμαστε πολίτες – όχι υπηρέτες, αλλά διαχειριστές της κοινωνίας μας. Η έννοια της ιδιότητας του πολίτη, που έχει και δικαιώματα και τις ευθύνες. Η πίστη στην ισότητα ενώπιον του νόμου – όχι μόνο για λίγους, αλλά για τους πολλούς, όχι μόνο για την πλειοψηφία, αλλά και τη μειονότητα».

Οι ανοικτές, δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ευημερία. Όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται και να μοιραστούν ιδέες και να δημιουργήσουν, τότε είναι που η καινοτομία απελευθερώνεται και οι οικονομίες πραγματικά ανθίζουν.

 

Η Ελλάδα  έχει χρέος να διαφυλάξει τις αξίες της δημοκρατίας και να υπενθυμίζει σε όλους την ιστορική διαδρομή των δημοκρατικών θεσμών. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ευέλικτο και επιτρέπει την διαπραγμάτευση και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και όπως είπε χαρακτηριστικά ο  Παύλος Μπακογιάννης στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εύχομαι να συνεχίσουμε να τιμούμε έμπρακτα το δημοκρατικό πολίτευμα, κληρονομιά των προγόνων μας».

Διαβάστε Επίσης...

ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις
ΕΝΠΕ: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επανεξελέγη πρόεδρος.
ΕΕ: Έλληνας, ο Διοικητής στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα
Σήμερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού, με αντιπροσωπεία των αγροτών.
Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ για την αγροτική ανάπτυξη
ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 δόσεις από του χρόνου - Σε 11 εφέτος
Ο Πρωθυπουργός, για την επένδυση στον Ασπρόπυργο του ομίλου FOURLIS- Inter IKEA με προϋπολογισμό 70 ...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password