Η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη χώρα μας να αποδεικνύει ότι στηρίζεται και προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της με γνώμονα πάντα την ειρήνη, τη συνεργασία, τον σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

«Διάλογος, όμως, δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό καθεστώς εκβιασμού», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη. H Ελλάδα είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, όποτε και αν προκληθούμε», προσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτηρίζει το πλαίσιο κυρώσεων που έχει προτείνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ αποτελεί μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών.

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δε θα συνεχίσουν οι σχέσεις της να είναι ομαλές αν συνεχίσει αυτή την προκλητική στάση. Στην περίπτωση, όμως που η Τουρκία κλιμακώσει την επιθετικότητά της, η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή».

Ερωτηθείς σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος της χώρας αναφορικά με τα 12 μίλια σε Αιγαίο και Κρήτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί «αποφασιστικά, μεθοδικά και πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης». «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά όλα θα ολοκληρωθούν στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο», αναφέρει.

Σημειώνει δε πως η κυβέρνηση «εδώ κι ένα χρόνο ακολουθεί μια σαφώς πιο εξωστρεφή κι ενεργητική εξωτερική πολιτική, ασκώντας δυναμικά όλα τα νόμιμα δικαιώματά της. Δεν είναι αδρανής, δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις. Καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι οι δύο ιστορικές συμφωνίες, που υπογράψαμε το καλοκαίρι με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και οι δύο δεν προέκυψαν εκ του μηδενός. Ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς κι εντατικής προετοιμασίας μας».

Όσον αφορά τη Σύνοδος του Νότου στην Κορσική με πρωτοβουλία Μακρόν, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως «είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποδείξουν οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου ότι στέκονται μαζί απέναντι στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου». Ο κ. Βαρβιτσιώτης λεει πως η προετοιμασία της Συνόδου έγινε από την Ελλάδα τον Ιούνιο και το πλαίσιο συζήτησης έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να περιλαμβάνει εκείνα τα κρίσιμα θέματα άμυνας, ασφάλειας και οικονομίας, που μας αφορούν.

«Πέρα από την ηχηρή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Macron στις ελληνικές θέσεις, στις 10 Σεπτέμβρη περιμένουμε να αποδείξει και ο υπόλοιπος Νότος ότι παραμένει αρραγές το μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά την ασφάλεια όλης της περιοχής», υπογραμμίζει.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει «ιστορική κίνηση» την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από την πλευρά των ΗΠΑ, που «έρχεται σε μια σημαντική και ταραχώδη στιγμή για τα διεθνή πράγματα στην ΝΑ Μεσόγειο» και «αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου της ως μιας χώρας που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης στη συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως στην πολιτική, το «παρών» δεν είναι στάση ευθύνης στα εθνικά ζητήματα. «Με το “παρών” ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι ουσιαστικά απών! Και δε νοείται να είσαι απών από την εθνική γραμμή».

«Όταν τίθενται στο τραπέζι εθνικά ζητήματα που μεγαλώνουν την Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει μόνο μια απάντηση: ένα βροντερό “ΝΑΙ” από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που θα ακούγεται μέχρι και την απέναντι πλευρά του Αιγαίου», καταλήγει.

Διαβάστε Επίσης...

Το EFSF ενέκρινε όγδοη μείωση του εντόκου περιθωρίου για την Ελλάδα, ύψους 122,5 εκατ. €
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα
Βουλή: Κατατέθηκε η διάταξη για το «δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές
Κώστας Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο
Το 6ο Podcast της ΝΔ, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Δική μας πυξίδα παραμένει η καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη
Γιάννης Οικονόμου: Εκφραστής, εμπνευστής και ηγέτης του «Τραμπισμού αλά γκρέκα» ο κ. Τσίπρας
ΝΔ: Ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό μας η πρωτόγνωρη επίθεση του κ. Βαρεμένου κατά της Άννας Καραμ...
Άκης Σκέρτσος: Τι διακυβεύεται σε λίγες εβδομάδες;
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα
Σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδριάζει στις 14:00 το υπουργικό συμβούλιο
Ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα - Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password