Εγγύηση διαφάνειας για τις εξετάσεις της Ιθαγένειας το μνημόνιο ΥΠΕΣ-ΕΑΔ

Μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο νέο σύστημα πολιτογράφησης υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης. 

Αντικείμενο του μνημονίου είναι η από κοινού συνεργασία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε επιχειρησιακό και συμβουλευτικό/υποστηρικτικό επίπεδο, για την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων ενίσχυσης της ακεραιότητας και πρόληψης περιστατικών διαφθοράς:

 

Πρώτη δράση: Η διενέργεια, σε πραγματικό χρόνο, προληπτικών δειγματοληπτικών ελέγχων από κλιμάκια Επιθεωρητών- Ελεγκτών της ΕΑΔ, με τη συμμετοχή στελεχών  της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, στις εξετάσεις κτήσης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), με σκοπό τη διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των εξετάσεων και την πρόληψη, την αποτροπή και τον εντοπισμό διαφθοράς ή/και παραβιάσεων της συναφούς νομοθεσίας. 

Δεύτερη δράση: Η κατάρτιση ειδικού εγχειριδίου για τη διενέργεια ελέγχων επί της διαδικασίας των εξετάσεων κτήσης ελληνικής ιθαγένειας, με στόχο τη θωράκιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Τρίτη δράση: Η εκπόνηση έκθεσης διαχείρισης κινδύνου, επί της διαδικασίας των εξετάσεων, για την κτήση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης, η οποία θα αποσκοπεί στον εντοπισμό των κινδύνων της σχετικής διαδικασίας και στην πρόταση δράσεων αντιμετώπισής τους.

Τέταρτη δράση: Η εκπόνηση εγχειριδίου συνέντευξης για την υποστήριξη των εργασιών της σχετικής τριμελούς επιτροπής.

Πέμπτη δράση: Η κατάρτιση Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας για την Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, με σκοπό την καλλιέργεια και την περαιτέρω εμβάθυνση κουλτούρας ακεραιότητας στο προσωπικό της.

Έκτη δράση: Ο σχεδιασμός μηχανισμού για τον εντοπισμό περιστατικών διαφθοράς και απάτης, με δείκτες εντοπισμού απειλών διαφθοράς και δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης για ύποπτες συμπεριφορές.

Έβδομη δράση: Η διεξαγωγή από την ΕΑΔ, με συμμετοχή υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, επιμορφωτικών σεμιναρίων επί του συνόλου των ανωτέρω δράσεων, για τις ανάγκες εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε από τον κ. Θεοδωρικάκο και η συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής για τις εξετάσεις του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση. Η Επιτροπή αυτή, έχει ως αποστολή τη δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων και την επιλογή τους, για τις πανελληνίου τύπου εξετάσεις, που θα διεξάγονται δύο φορές το χρόνο. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ορίστηκε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Α. Λάβδας.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Εδώ, η βασική αρχή, με την οποία κινούμαστε είναι η διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα. Αυτό υλοποιούμε με τη μεταρρύθμιση της πολιτογράφησης των αλλοδαπών-αλλογενών. Ψηφίσαμε και υλοποιούμε τη μεταρρύθμιση, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας του κορονοϊού. Εγγυητής της διαδικασίας είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μέσα από την εκτεταμένη συνεργασία μας και σε αυτόν τον τομέα. Και ασφαλώς, το επιστημονικό κύρος του προέδρου και των μελών της Επιτροπής. Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία. Πιστεύω, ότι όπως πηγαίνει εξαίρετα, μέχρι στιγμής, έτσι θα επιταχυνθεί και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο και θα σημαδέψει ένα νέο, δίκαιο, αντικειμενικό, γρήγορο σύστημα απονομής της τιμητικής ιδιότητας του Έλληνα πολίτη, σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι αλλοδαποί-αλλογενείς». 

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password