Είναι μια ιστορική μέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας

Είναι μια ιστορική μέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Είναι μια ιστορική μέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Με τη διαπραγματευτική  τακτική που αναπτύξαμε, καταφέραμε να προστατέψουμε προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές. Άλλαξε κάπως η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων και των δανείων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα χρήματα που συνολικά επενδύει η Ευρώπη είναι 1,8 τρις ευρώ, γεγονός που κανείς δεν  φανταζόταν, λίγους μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο, όλες αυτές τις  ημέρες των  διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, όπου απαιτούνταν, και να φτάσουμε σε αυτή την  ιστορική συμφωνία. Θυμίζω ότι είναι πρώτη φορά στα χρόνια της Ευρώπης, που θα έχουμε χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους με κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κοινών αναγκών των κρατών-μελών. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς μια στενότερη συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί μνημονίου. Είναι κοινοί οι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας.  Όσον αφορά την εκταμίευση -όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου- δεν θα υπάρχει δυνατότητα βέτο από κανένα  μέλος του Συμβουλίου.  Μπορέσαμε και απλοποιήσαμε, από κοινού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το πολύ περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης, που είχε αρχικά προταθεί από τις λεγόμενες «φειδωλές χώρες». Είναι ένα ισορροπημένο πακέτο, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, φυσικά,  που έπρεπε να γίνουν για να κλείσει.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περισσότερους πόρους τα πρώτα τρία χρόνια και λιγότερους στα επόμενα. Σημασία έχει, σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα κόμματα -όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός- να έχουμε έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για  να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα για να μεταμορφώσουμε, όπως είπε, την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις μέσα στο 2020. Έτσι ώστε -όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του- να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και δαπάνες που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Έχουμε διδαχθεί όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και τις κομματικές αστοχίες που είχαν εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά στην Ελλάδα κατά τη χρήση χρηματοδοτικών πακέτων από την Ευρώπη. Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Και ο Πρωθυπουργός έχει μία ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα και να μην τα σπαταλήσουμε.

Για τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής»

Θα διερευνήσει την υπόθεση η Δικαιοσύνη. Η κυρία Γεροβασίλη προσέφυγε σε αυτήν. Έχουν κινηθεί και οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για να διερευνήσουν την υπόθεση από μόνες τους. Υπάρχουν και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και από τον κ. Ματθαιόπουλο και από τον κ. Καπελιό και από όλους τους εμπλεκόμενους. Εφόσον υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, κάποια στιγμή η υπόθεση θα εξεταστεί και σε επίπεδο Βουλής.

Είναι πραγματικά τραγικά, ανήκουστα και αδιανόητα αυτά που ακούγονται. Για τις δύο υποθέσεις των Κυθήρων και της Μάνης έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από την Εισαγγελία στο Γύθειο και στον Πειραιά από το 2018 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε διοικητικό επίπεδο στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής έχουν αποστρατευτεί οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση. Γίνονται όμως εργασίες στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

Διαβάστε Επίσης...

Νίκος Χαρδαλιάς: Θα είμαι εκεί δίπλα στους πολίτες, να βλέπω από κοντά τα προβλήμα
Πρωθυπουργός: Καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς όλων των δημοσίων πολιτικών
Σήμερα, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο
Market pass 2: Συνεχίζονται οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ
Νίκος Χαρδαλιάς: Είναι ευθύνη μας οι κρίσιμες υποδομές μας να γίνουν “φρούρια”.
New York Times: Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ρόλους «κλειδιά».
Συνεδριάζει αύριο στις 12 το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού
Η Όαση στον Δήμο Ελευσίνας -Ο χώρος θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πολυθεματικό πάρκο της πόλης
Παύλος Μαρινάκης: Προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των υποδομών
Tηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη - Στέφανου Κασσελάκη
Βουλή: Συνάντηση, του Στέφανου Κασσελάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password