Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχυμένη η διπλωματική θέση της Ελλάδος

Γιώργος Κώτσηρας, Βουλευτής Δυτικής Αττικής ΝΔ

Η θερινή προσπάθεια της Τουρκίας να διαμορφώσει κλίμα «τρόμου» στην Ελλάδα, με την επίδειξη δήθεν ηγεμονικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε να υποχρεώσει την χώρα μας στην αποδοχή των εξωφρενικών διεκδικήσεών της, απέτυχε παταγωδώς. Η Ελλάδα, αφού την περασμένη άνοιξη είχε επιτύχει, με απόλυτη αποτελεσματικότητα, να αποκρούσει την εισβολή των κατευθυνόμενων από τον Ερντογάν μεταναστευτικών ροών, κατάφερε, με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις, να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων στην διεθνή κοινότητα και να υποχρεώσει την γειτονική χώρα σε περιστολή της προκλητικότητάς της.

Έτσι η Άγκυρα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές, έχοντας αποτύχει να κερδίσει τα πλεονεκτήματα που επεδίωκε ξεδιπλώνοντας, από την αρχή του έτους και μέχρι το καλοκαίρι, το σύνολο των αβάσιμων απαιτήσεών της.

Την ίδια χρονική περίοδο η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

υπέγραψε τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ,
ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που συνιστά η τουρκική επεκτατικότητα και αλαζονεία, καθώς αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο,
πέτυχε, παρά τις αντιδράσεις τις προερχόμενες από τους ενδοευρωπαϊκούςσυσχετισμούς και τα αλληλοσυγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα, να προκαλέσει την πρόβλεψη κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα με την εξασφάλιση των προαναφερομένων πλεονεκτημάτων, που επιβεβαιώνουν την ορθότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών χειρισμών, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη, από την πρώτη στιγμή:

Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.
Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι μόνον η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει, από την δική μας πλευρά, συγκεκριμένο και σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο.

Περαιτέρω, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι προκαταρκτικές συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συγκλίσεις, με βάση τις οποίες θα ήταν δυνατή στο μέλλον διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Κατ΄ ουσίαν, δηλαδή, οι διερευνητικές επαφές, αποτελούν το αναγκαίο προστάδιο, όπου καταγράφονται οι θέσεις και οι προθέσεις των δύο πλευρών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ένα minimumσυγκλήσεως απόψεων, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο του διαλόγου ο οποίος θα επακολουθήσει.

Με τα ως άνω δεδομένα είναι προφανές ότι οι διερευνητικές επαφές θα έχουν ουσία και περιεχόμενο μόνον αν η Τουρκία θελήσει να συζητήσει, με σοβαρότητα,  υπευθυνότητα και χωρίς αβάσιμες επεκτατικές βλέψεις.

Η χώρα μας δια των συστηματικών, ουσιαστικών και νόμιμων ενεργειών της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει ενισχύσει σημαντικότατα τη διπλωματική της θέση και τον ρόλο της στο διεθνές περιβάλλον.

Η εξωστρέφεια, η αρτιότητα και η σταθερότητα της διπλωματικής μας θέσης καθώς και η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού στο διεθνές περιβάλλον έχουν ενισχύσει τη θέση της χώρας μας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με όλους τους νόμιμους τρόπους, εξασφαλίζοντας την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

*Άρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS

 

Διαβάστε Επίσης...

Κυριάκος Μητσοτάκης-Νίκος Αναστασιάδης, στα έργα για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι
Συνάντηση ΠτΔ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη
Κυριάκος Μητσοτάκης- Νίκος Αναστασιάδης: Δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού
Κώστας Σκρέκας: Η Ελλάδα στηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα για αγορές φυσικού αερίου
Νέα Υπουργική Απόφαση για τα ύψη των κτιρίων
Πρωθυπουργός: Ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων Ελλαδας-Ιαπωνίας
Κώστας Σκρέκας: Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών...
Νεκρός ο συγκυβερνήτης του F-4 που έπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας
Κυριάκος Μητσοτάκης-Fumio Kishida, υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη ιαπωνικών ομίλων στα γραφεία του Keidanren ...
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password