Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχυμένη η διπλωματική θέση της Ελλάδος

Γιώργος Κώτσηρας, Βουλευτής Δυτικής Αττικής ΝΔ

Η θερινή προσπάθεια της Τουρκίας να διαμορφώσει κλίμα «τρόμου» στην Ελλάδα, με την επίδειξη δήθεν ηγεμονικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε να υποχρεώσει την χώρα μας στην αποδοχή των εξωφρενικών διεκδικήσεών της, απέτυχε παταγωδώς. Η Ελλάδα, αφού την περασμένη άνοιξη είχε επιτύχει, με απόλυτη αποτελεσματικότητα, να αποκρούσει την εισβολή των κατευθυνόμενων από τον Ερντογάν μεταναστευτικών ροών, κατάφερε, με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις, να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων στην διεθνή κοινότητα και να υποχρεώσει την γειτονική χώρα σε περιστολή της προκλητικότητάς της.

Έτσι η Άγκυρα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές, έχοντας αποτύχει να κερδίσει τα πλεονεκτήματα που επεδίωκε ξεδιπλώνοντας, από την αρχή του έτους και μέχρι το καλοκαίρι, το σύνολο των αβάσιμων απαιτήσεών της.

Την ίδια χρονική περίοδο η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

υπέγραψε τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ,
ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που συνιστά η τουρκική επεκτατικότητα και αλαζονεία, καθώς αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο,
πέτυχε, παρά τις αντιδράσεις τις προερχόμενες από τους ενδοευρωπαϊκούςσυσχετισμούς και τα αλληλοσυγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα, να προκαλέσει την πρόβλεψη κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα με την εξασφάλιση των προαναφερομένων πλεονεκτημάτων, που επιβεβαιώνουν την ορθότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών χειρισμών, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη, από την πρώτη στιγμή:

Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.
Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι μόνον η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει, από την δική μας πλευρά, συγκεκριμένο και σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο.

Περαιτέρω, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι προκαταρκτικές συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συγκλίσεις, με βάση τις οποίες θα ήταν δυνατή στο μέλλον διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Κατ΄ ουσίαν, δηλαδή, οι διερευνητικές επαφές, αποτελούν το αναγκαίο προστάδιο, όπου καταγράφονται οι θέσεις και οι προθέσεις των δύο πλευρών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ένα minimumσυγκλήσεως απόψεων, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο του διαλόγου ο οποίος θα επακολουθήσει.

Με τα ως άνω δεδομένα είναι προφανές ότι οι διερευνητικές επαφές θα έχουν ουσία και περιεχόμενο μόνον αν η Τουρκία θελήσει να συζητήσει, με σοβαρότητα,  υπευθυνότητα και χωρίς αβάσιμες επεκτατικές βλέψεις.

Η χώρα μας δια των συστηματικών, ουσιαστικών και νόμιμων ενεργειών της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει ενισχύσει σημαντικότατα τη διπλωματική της θέση και τον ρόλο της στο διεθνές περιβάλλον.

Η εξωστρέφεια, η αρτιότητα και η σταθερότητα της διπλωματικής μας θέσης καθώς και η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού στο διεθνές περιβάλλον έχουν ενισχύσει τη θέση της χώρας μας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με όλους τους νόμιμους τρόπους, εξασφαλίζοντας την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

*Άρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS

 

Διαβάστε Επίσης...

Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις
ΕΝΠΕ: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επανεξελέγη πρόεδρος.
ΕΕ: Έλληνας, ο Διοικητής στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password