Γιώργος Κώτσηρας: Βελτίωση της νομοθέτησης από ψηφιακή προοπτική

                 

Η Διακοινοβουλευτική τηλεδιάσκεψη με θέμα τη βελτίωση της νομοθέτησηςαπό ψηφιακή προοπτική, με τη συμμετοχή  της Βουλής των Ελλήνων

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε, στις 27/10/20, διακοινοβουλευτική τηλεδιάσκεψη με θέμα τη βελτίωση της νομοθέτησης από ψηφιακή προοπτική. Από πλευράς Ελληνικού Κοινοβουλίου, συμμετείχε ο βουλευτής κ. Γιώργος Κώτσηρας, μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε, καταρχήν, τους συμμετέχοντες ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων για τις πρωτοβουλίες που η ίδια έχει αναλάβει επί του θέματος, με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί  πλήρως ψηφιακή και ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, αναφέρθηκεστην επιτακτική ανάγκη ψηφιοποίησης των δικαστικών υπηρεσιών, με τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα  των πολιτών, ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ακόμα και σε περιόδους κρίσεως, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Εν συνεχεία, βουλευτές από τη Δανία, την Εσθονία και τη Γαλλία παρουσίασαν τα ψηφιακά νομοθετικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στις χώρες τους, ενώ εκτενή συζήτηση πραγματοποιήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία που βιώνουμε έχει προωθήσει την ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιακής μετάβασης, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο. κ. Κώτσηρας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στον τομέα της ψηφιοποίησης της νομοθετικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι η βελτίωση της νομοθέτησης ενισχύει την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και στον πρόσφατα ψηφισθέντα «Ψηφιακό Νόμο», ο οποίος, μεταξύ άλλων, ενσωματώνει τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην εθνική νομοθεσία και θέτει το κανονιστικό πλαίσιο για την ταχεία μετάβαση σε δίκτυα 5G.

Εστίασε, ιδιαιτέρως, στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου Ταμείου, του
«Φαιστός», το οποίο θα επενδύει σε startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στην ερεύνα και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών 5G, καθώς επίσης και στη δημιουργία της Εθνικής Πύλης για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται, ουσιαστικά, για ένανηλεκτρονικό κόμβο κωδικοποιημένων νομοθετημάτων, τα οποία θα είναι οργανωμένα σύμφωνα με επικαιροποιημένα πρότυπα και θα διατίθενται δωρεάν στο ευρύ κοινό στην ισχύουσα μορφή τους.

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις
ΕΝΠΕ: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επανεξελέγη πρόεδρος.
Σήμερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού, με αντιπροσωπεία των αγροτών.
Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ για την αγροτική ανάπτυξη
Ο Πρωθυπουργός, για την επένδυση στον Ασπρόπυργο του ομίλου FOURLIS- Inter IKEA με προϋπολογισμό 70 ...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password