Β. Κικίλιας-Ν. Κεφαμέως: Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς

Ολοκληρώθηκε απόψε, η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, που είχε ως αντικείμενο τη συζήτηση των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

«Δώσαμε για μια ακόμα φορά επικαιροποιημένα όλα τα στοιχεία που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Δώσαμε στοιχεία για τις προσλήψεις, δώσαμε στοιχεία κλινών Covid, ΜΕΘ, ΜΑΦ, στοιχεία ειδικής ανάπτυξης στα νοσοκομεία αναφοράς, και πέραν των νοσοκομείων αναφοράς για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα και για την εξέλιξη των τεστ. Αποδείξαμε εμπεριστατωμένα, γιατί ακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε για τον τρόπο που εξελίχθηκε η σημερινή ενημέρωση στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, που τόνισε ότι δεν έχει περάσει μια ημέρα που η κυβέρνηση να σταμάτησε να αντιμετωπίζει τις τεράστιες προκλήσεις της πρωτοφανούς πανδημίας.

Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις προτάσεις τους, είπε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έγινε σήμερα, δεν κατατέθηκε πρόταση για το τι θα έκανε διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ για το επιδημιολογικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθεί.

Ο Βασίλης Κικίλιας επανήλθε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αντί για τη γόνιμη αντιπαράθεση, προσχώρησε σε εκείνους που ήταν λάτρεις της στείρας αντιπολίτευσης. «Από αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς και τολμήσατε να μιλήσετε για το θέμα των εμβολίων. Δεν είναι μια ελληνική πρωτοβουλία αυτή. Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Την ευθύνη έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει και τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο υπουργός Υγείας, που αναρωτήθηκε αν αποτελούν γόνιμη κριτική οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

«Εξακολουθούμε να ακούμε τους επιστήμονες και τους στηρίζουμε», είπε ο υπουργός Υγείας. Κορυφαίοι επιστήμονες συμμετέχουν στην επιτροπή για τους εμβολιασμούς και το ίδιο συμβαίνει με τους εντατικολόγους που συμμετέχουν στην επιτροπή για τις ΜΕΘ, οι οποίες εν μέσω κρίσης, διπλασιάστηκαν και ενισχύθηκαν με προσλήψεις, σημείωσε, για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ: «Συστηματικά υπονομεύετε την προσπάθεια που κάνουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Μην παίζετε με τη δημόσια υγεία. Προχωρήσαμε σε έναν πρώτο κύκλο. Κλείστηκε η ελληνική κοινωνία. Προχωρήσαμε στη συνέχεια με ένα λελογισμένο άνοιγμα, όπως έκαναν όλοι ευρωπαίοι ηγέτες», είπε ο υπουργός Υγείας. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλη την ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς την απόλυτη ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Κριτικάρατε από την πρώτη στιγμή τις αποφάσεις του. Αλλά τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα. Όλες οι χώρες άνοιξαν και βλέπετε τι γίνεται. Συγκρίνετε τα στοιχεία, και αν έχετε προτάσεις ή σχέδιο που έχει παράξει καλύτερα αποτελέσματα, να το δούμε. Ελάτε να συνδράμετε με κριτική και προτάσεις. Αλλά αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό, βάλλει ευθέως κατά της δημόσιας υγείας, δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία και ρισκάρει ζωές – και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρατήρησε πως «υλοποιείται η συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων και επισημάνσεων που έγιναν αναφορικά με το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων», ενώ απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε:

– Ήδη δίνεται έκτακτο κονδύλι από τον Προϋπολογισμό για τα ολοήμερα σχολεία, για επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών και για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και για να καλυφθούν οι ανάγκες τηλε-εκπαίδευσης για τα παιδιά που θα βρίσκονται σπίτι επειδή τα ίδια βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

– Έχουν προβλεφθεί δειγματοληπτικά τεστ για εκπαιδευτικούς στη βάση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

– Θα δοθούν δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά.

– Θα υπάρχει σχολαστική καθαριότητα και μετά το πέρας των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας αυτών.

– Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το διορισμό των 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών.

– Ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις για την ειδική εκπαίδευση.

– Πραγματοποιείται εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων.

– Δίνεται έμφαση στην έγκαιρη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών μέσω ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και μέσω γιατρών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Η Νίκη Κεραμέως κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει, αν συμφωνεί να μένουν μαθητές στο ολοήμερο προκειμένου να ενισχυθούν παιδαγωγικά και να περιοριστεί ο συγχρωτισμός με τις ευάλωτες ομάδες.

Σε σχέση με την κριτική για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και την τήρηση των αποστάσεων, η υπουργός Παιδείας παρατήρησε ότι ουδείς αναφέρει πως ο ελάχιστος αριθμός μαθητών έχει προσδιοριστεί στα 15 παιδιά στην Α΄Δημοτικού. Στις δε πολυπληθέστερες περιοχές της Ελλάδας, οι μαθητές είναι από 18 έως 22 ανά τμήμα, κατά μέσο όρο, ανά βαθμίδα.

Ειδικότερα για το θέμα των αποστάσεων, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς. «Ομοφώνως οι ειδικοί συμφώνησαν στην πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων με τα αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Η μάσκα είναι σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο. Σε καιρό πανδημίας, το να λες ότι δεν φοράω μάσκα, είναι σαν να λες ότι δεν φοράω ζώνη στο αυτοκίνητο» είπε η υπουργός Παιδείας, η οποία παρατήρησε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για διπλασιασμό των αιθουσών, διότι δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση αυτή.

Η κα Κεραμέως επισήμανε εξάλλου, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εφαρμοστεί για τους μαθητές που μένουν σπίτι, επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την περίπτωση που κλείσει κάποιο τμήμα ή κάποιο σχολείο αν υπάρξει κρούσμα.

Τέλος, η υπουργός είπε ότι ανακοινώνονται σήμερα οι προσλήψεις αναπληρωτών, δηλαδή πολύ πιο νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες. «Είμαστε καθόλα έτοιμοι. Ακούμε τους ειδικούς και οι τελικές ανακοινώσεις για την έναρξη των σχολείων θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, 1η του μηνός», είπε η υπουργός Παιδείας.

Διαβάστε Επίσης...

LIVE-COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια...
Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitc-Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία!
Αναβάθμισε ο οίκος Fitch το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα
COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...
Πρωθυπουργός: Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στι...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023
Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Βουλή: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «...
Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password