Αττική: 31.500 αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ που επλήγησαν από την πανδημία

Από τις 23 Οκτωβρίου, οπότε και προκηρύχθηκε το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής με σκοπό την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19», έως χθες, είχαν υποβληθεί 31.500 αιτήματα, ενώ η μέση αιτούμενη δημόσια δαπάνη για κάθε αίτημα ήταν 32.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο αιτούμενος προϋπολογισμός ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Το 91% των αιτημάτων (28.500) αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 9% (3.000) μικρές.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία για το πρόγραμμα γνωστοποιήθηκαν χθες το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σημειώνεται ότι παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021, μετά και από την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από τα 200 εκατ. στα 250 εκατ. ευρώ, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη περισσοτέρων ΚΑΔ στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, περιπτερούχοι, επιχειρήσεις franchise και πολλοί άλλοι κλάδοι, ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία του επιμελητηρίου με την περιφέρεια Αττικής και για το πρόγραμμα επιμόρφωσης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου για την δωρεάν δημιουργία e-shop για μέλη του.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ανέδειξε τη συνεργασία μεταξύ υπουργείου, περιφέρειας και επιμελητηρίων για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος των επιχειρήσεων, ευελπιστώντας ότι θα βρεθούν τρόποι αύξησης των πόρων και των εργαλείων για την ενίσχυση της αγοράς.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρουσίασε τις προσθήκες που περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης του προγράμματος, που αφορά στην ένταξη 40 επιπλέον ΚΑΔ, την ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 9 εργαζόμενους, τη μείωση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης από 50.000 σε 40.000 ευρώ, προκειμένου να λάβουν χρήματα επιπλέον 800 επιχειρήσεις, καθώς και την παράταση για την υποβολή αιτήσεων έως 20 Ιανουαρίου 2021.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του επιμελητηρίου Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε την ανάγκη ενός εξειδικευμένου προγράμματος για την εστίαση, «ενός κλάδου που πλήττεται βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας, και τα μέλη του στην Αττική ανέρχονται σε 40.000».

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την προσθήκη στους επιλέξιμους ΚΑΔ, ορισμένων δραστηριοτήτων παραγωγής και βιοτεχνικής κατασκευής, που ήταν ζητούμενο και σημείωσε:

«Η ενίσχυση και υποστήριξη των πολύ μικρών και μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων είναι σήμερα άμεση ανάγκη. Εάν δεν δράσουμε τώρα, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αυτών, δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε Επίσης...

Ασπρόπυργος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνουμε προοπτική, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά...
Χαμηλότερες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τους προμηθευτές για το Μάρτιο
Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ασπρόπυργο
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριώ...
Ελευσίνα- Λ.Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργει...
Ελευσίνα: Ξεκινά, σήμερα το Διήμερο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ: Γαλάζιοι Ορίζοντες» στην ελληνική αλιεία, στ...
ΟΝΕΧ: Πρώτη φορά πλοία από την Αλγερία εντάσσονται σε ελληνικό ναυπηγείο
Μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ίδρυμα Πα...
ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών
Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα κανονισμό που παρέχει μερική εξαίρεση στους Ευρωπαίους αγρότες από τον κανόνα ...
Πρωθυπουργός: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατ...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη συνάντηση με τους αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password