Έκκληση στους γονείς, να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο

Έκκληση στους γονείς να νιώσουν ασφάλεια και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς επιφυλάξεις, κάνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξη που παραχωρεί λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η .Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». «Θέλω με ένταση φωνής και ψυχής να πω στους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, όχι μόνο γιατί είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά γιατί εκεί είναι χαρούμενα, δημιουργικά, και αναπτύσσονται, όχι μόνο από εκπαιδευτικής πλευράς. Ας μη μάθουν πολύ καλή ιστορία φέτος. Όμως στο σχολείο συναναστρέφονται με παιδιά της ηλικίας τους, ξεδίνουν στο διάλειμμα και στα αθλητικά. Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά στο σχολείο». Μπροστά μας έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά, συμπληρώνει η διακεκριμένη παιδίατρος. «Όμως, πραγματικά με την πολύ δουλειά, σκέψη και ανάλυση των δεδομένων που έχουμε κάνει σαν επιτροπή, θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι έχουμε, κατά το δυνατόν, πάρει όλα τα μέτρα έτσι ώστε να είναι ασφαλής η φοίτηση. Πρέπει να μας εμπιστευθούν οι γονείς. Να εμπιστευθούν πρώτα από όλα τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αισθάνομαι ότι θα είναι στο πλευρό όλης αυτής της προσπάθειας». 

   Οι κατευθυντήριες οδηγίες για το testing παιδιών, το επόμενο μεγάλο στοίχημα της επιτροπής

   Τι δυσλειτουργίες όμως μπορεί να προκύψουν λόγω άλλων ιώσεων, και ποια είναι τα σενάρια που έχουν πέσει το τραπέζι της επιτροπής; Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πιο περίεργη σχολική χρονιά μέχρι σήμερα, για ολόκληρο τον πλανήτη. «Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα και πραγματικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα από πολλές πλευρές. Μας προβληματίζει πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν παιδίατροι. Δηλαδή κάθε παιδί που θα εμφανίζει πυρετό, θα πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό; Δεν είναι εφικτό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ειδικά τα νήπια, κάνουν μέχρι και δέκα, έντεκα ιώσεις κάθε χρόνο. Αυτά λοιπόν ακόμη δεν έχουν ωριμάσει στη σκέψη μας. Τα συζητάμε πολύ έντονα και μόλις ολοκληρώσουμε τις οδηγίες για τα σχολεία, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την επιτροπή, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες, κυρίως για το testing, έτσι ώστε να μην γίνει υπερβολή. Οι παιδίατροι σαφώς γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Επίσης μας προβληματίζει τι θα γίνει με τα σχολεία, αν έχουμε αλλεπάλληλες ιώσεις και κλείνουν τα τμήματα. Έχουμε όμως ένα μεγάλο ατού στα χέρια μας, και αυτό είναι η καθολική χρήση της μάσκας». 

   Να μην γίνει αλόγιστη χρήση των εμβολίων γρίπης και μείνουν ακάλυπτες οι ευπαθείς ομάδες

   Όσον αφορά τον εμβολιασμό της γρίπης που κρίνεται πιο επιτακτικός φέτος παρά ποτέ, η κ. Παπαευαγγέλου επισημαίνει ότι έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας και ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση 33% στις ποσότητες των εμβολίων που θα διατεθούν, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει μία ορθολογική χρήση του εμβολίου, γιατί δεν θα θέλαμε υγιή επτάχρονα να εμβολιάζονται και να πεθαίνει ο παππούς τους από γρίπη, γιατί δεν έφτασαν τα εμβόλια. Την επόμενη Τρίτη 8 του μηνός έχουμε συνεδρίαση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να βάλουμε άλλη μία φορά τις κατευθυντήριες οδηγίες, προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό της γρίπης, να συμβουλεύσουμε τον κόσμο σωστά, έτσι ώστε να γίνει μία ορθολογική χρήση του εμβολίου».

Διαβάστε Επίσης...

Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και το...
LIVE-COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια...
Για την αναβάθμιση από τον οίκο  Fitc-Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία!
Αναβάθμισε ο οίκος Fitch το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα
COP28-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πόρος το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28
Πρωθυπουργός: Να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνη...
Πρωθυπουργός: Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στι...
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «Γραφείο Σεφέρη» στο Λονδίνο
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023
Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Βουλή: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password