Έκκληση στους γονείς, να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο

Έκκληση στους γονείς να νιώσουν ασφάλεια και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς επιφυλάξεις, κάνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξη που παραχωρεί λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η .Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». «Θέλω με ένταση φωνής και ψυχής να πω στους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, όχι μόνο γιατί είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά γιατί εκεί είναι χαρούμενα, δημιουργικά, και αναπτύσσονται, όχι μόνο από εκπαιδευτικής πλευράς. Ας μη μάθουν πολύ καλή ιστορία φέτος. Όμως στο σχολείο συναναστρέφονται με παιδιά της ηλικίας τους, ξεδίνουν στο διάλειμμα και στα αθλητικά. Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά στο σχολείο». Μπροστά μας έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά, συμπληρώνει η διακεκριμένη παιδίατρος. «Όμως, πραγματικά με την πολύ δουλειά, σκέψη και ανάλυση των δεδομένων που έχουμε κάνει σαν επιτροπή, θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι έχουμε, κατά το δυνατόν, πάρει όλα τα μέτρα έτσι ώστε να είναι ασφαλής η φοίτηση. Πρέπει να μας εμπιστευθούν οι γονείς. Να εμπιστευθούν πρώτα από όλα τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αισθάνομαι ότι θα είναι στο πλευρό όλης αυτής της προσπάθειας». 

   Οι κατευθυντήριες οδηγίες για το testing παιδιών, το επόμενο μεγάλο στοίχημα της επιτροπής

   Τι δυσλειτουργίες όμως μπορεί να προκύψουν λόγω άλλων ιώσεων, και ποια είναι τα σενάρια που έχουν πέσει το τραπέζι της επιτροπής; Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πιο περίεργη σχολική χρονιά μέχρι σήμερα, για ολόκληρο τον πλανήτη. «Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα και πραγματικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα από πολλές πλευρές. Μας προβληματίζει πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν παιδίατροι. Δηλαδή κάθε παιδί που θα εμφανίζει πυρετό, θα πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό; Δεν είναι εφικτό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ειδικά τα νήπια, κάνουν μέχρι και δέκα, έντεκα ιώσεις κάθε χρόνο. Αυτά λοιπόν ακόμη δεν έχουν ωριμάσει στη σκέψη μας. Τα συζητάμε πολύ έντονα και μόλις ολοκληρώσουμε τις οδηγίες για τα σχολεία, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την επιτροπή, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες, κυρίως για το testing, έτσι ώστε να μην γίνει υπερβολή. Οι παιδίατροι σαφώς γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Επίσης μας προβληματίζει τι θα γίνει με τα σχολεία, αν έχουμε αλλεπάλληλες ιώσεις και κλείνουν τα τμήματα. Έχουμε όμως ένα μεγάλο ατού στα χέρια μας, και αυτό είναι η καθολική χρήση της μάσκας». 

   Να μην γίνει αλόγιστη χρήση των εμβολίων γρίπης και μείνουν ακάλυπτες οι ευπαθείς ομάδες

   Όσον αφορά τον εμβολιασμό της γρίπης που κρίνεται πιο επιτακτικός φέτος παρά ποτέ, η κ. Παπαευαγγέλου επισημαίνει ότι έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας και ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση 33% στις ποσότητες των εμβολίων που θα διατεθούν, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει μία ορθολογική χρήση του εμβολίου, γιατί δεν θα θέλαμε υγιή επτάχρονα να εμβολιάζονται και να πεθαίνει ο παππούς τους από γρίπη, γιατί δεν έφτασαν τα εμβόλια. Την επόμενη Τρίτη 8 του μηνός έχουμε συνεδρίαση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να βάλουμε άλλη μία φορά τις κατευθυντήριες οδηγίες, προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό της γρίπης, να συμβουλεύσουμε τον κόσμο σωστά, έτσι ώστε να γίνει μία ορθολογική χρήση του εμβολίου».

Διαβάστε Επίσης...

Βουλή: Ψηφίζεται η τροπολογία που “μπλοκάρει” το κόμμα Κασιδιάρη
Για την Τουρκία, αναχωρεί και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ
Έχουν ξεπεράσει τους 8.700 οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία
Νέο κύμα χιονοπτώσεων - Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
Εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών
Βουλή- Κυριάκος Μητσοτάκης: Για σας κ. Τσίπρα η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα
Βουλή- Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο, μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024
Πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας έχουν από σήμερα οι χρήστες του gov.gr
Γιάννης Οικονόμου: Η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, η κυβέρνηση δίπλα στον πολίτη
H ΕΕ ενέκρινε 1,36 δισ. ευρώ για στήριξη ελληνικών ενεργοβόρων επιχειρήσεων

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password